Zdrowe jedzenie = lepsza samoocena i kontakty z rówieśnikami
Jesteś tym, co jesz. Zdanie, które każdy słyszał chociaż raz w życiu. Jest w tym wiele racji, bo pokarmy, które spożywamy, mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie czy wygląd. Naukowcy z Uniwersytetu w Goeteborgu przeprowadzili badania na grupie 7675 dzieci z ośmiu europejskich krajów, które wykazały, że dzieci, które mają zdrowe nawyki żywieniowe i przyjmują zalecane dzienne porcje warzyw, owoców czy cukru i tłuszczu, mają lepszą samoocenę, lepsze kontakty z rówieśnikami i mniej problemów emocjonalnych.
Przyczyny złej diety w szkole?
Przez brak czasu uczniowie i studenci chętnie sięgają po przekąski o wysokiej wartości energetycznej, z dużą ilością tłuszczu i cukru. Niestety jedzenie tego typu przekąsek nie sprzyja zachowaniu organizmu w dobrym stanie i przyczynia się do otyłości.
Dzieci i młodzież szkolna, a także studenci przebywają na zajęciach nawet po kilka godzin dziennie. Bardzo często zdarza się, że te kilka godzin nie spożywają żadnego posiłku, a jeśli już to robią, to zaspokajają głód niezdrową przekąską. Okazuje się, że dieta ma również wpływ na naukę i koncentrację. „Niewłaściwa dieta powoduje między innymi spadek koncentracji, pogorszenie nastroju czy rozdrażnienie. Zbyt długie odstępy między posiłkami powodują spadek glukozy we krwi, co prowadzi do obniżenia wydolności zarówno fizycznej, jak i umysłowej. Dlatego tak ważne jest zjedzenie pełnowartościowego posiłku w przerwie między zajęciami.” – zauważa Roksana Środa, dietetyk kliniczna i założycielka platformy edukacyjnej MajAcademy.
Uczniowie i studenci chętnie korzystają ze sklepików szkolnych bądź automatów ze słodzonymi napojami. Wprawdzie dostępne tam produkty stłumią uczucie głodu, ale nie na długo. „W takich miejscach zazwyczaj dostępne są wysokokaloryczne przekąski o bardzo niskiej wartości odżywczej. Posiadają za to dużą ilość tłuszczów nasyconych i cukru. Zbyt duża ilość cukru w diecie prowadzi do otyłości i próchnicy zębów. Może być również przyczyną nadpobudliwości i rozdrażnienia.” – dodaje Roksana Środa.
Sposób na niezdrowe i drogie przekąski szkolne
Przy okazji należy również wspomnieć o szalejącej inflacji, która sprawia, że ceny produktów znacząco rosną. Ma to również miejsce w sklepikach szkolnych. Studenci i uczniowie wydają w nich spore kwoty, dostając w zamian przekąski, których wartość odżywcza jest bardzo mała. W tej samej bądź niższej cenie można by skomponować pełnowartościowy posiłek, który dostarczy wszelkich potrzebnych składników odżywczych.
Przygotowanie drugiego śniadania do szkoły czy na uczelnie będzie bardzo dobrym pomysłem. Sporządzony w domu posiłek będzie zawierał wszystkie potrzebne makroskładniki. Według dietetyk Roksany Środy rozkład makroskładników w posiłku powinien wynosić następująco: 55% węglowodanów, 15% białek i 30% tłuszczów. Pełnowartościowy posiłek przyniesiony z domu pozwoli również na oszczędność pieniędzy. „W ramach platformy edukacyjnej MajAcademy wraz z moim zespołem, staramy się uczyć i oferować konsultacje dietetyczne. To nie tylko gotowe zestawy smacznych przepisów, ale doradztwo zdrowotne – czyli holistyczne spojrzenia na to w jaki sposób funkcjonuje nasz klient, jego rodzina oraz dzieci. Tylko całościowe spojrzenie na tryb życia, pozwoli nam wprowadzić zdrowe nawyki dla dzieci i dorosłych” – podkreśla Roksana Środa.
Kluczowe w zdrowym rozwoju uczniów
Dieta rosnącego dziecka powinna być bogata w składniki odżywcze i mineralne, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju. Ważnym jej elementem są makroskładniki takie jak białko, tłuszcze i węglowodany. Należy pamiętać, że węglowodany są źródłem energii dla naszego organizmu. Bardzo ważne, aby w diecie występowały kwasy tłuszczowe omega 3, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie mózgu i wspomagają odporność. Omega 3 znajdziemy w tłustych rybach morskich bądź też owocach morza. Do prawidłowego rozwoju potrzebne są także witaminy, które znajdziemy w warzywach i owocach. W diecie niezbędne są także minerały takie jak magnez, jod czy żelazo.
Do produktów bogatych w magnez zaliczamy rośliny strączkowe i orzechy. Żelazo możemy dostarczyć z pożywienia poprzez jedzenie wątroby czy innych podrobów. Jod dostarczymy wraz ze spożywaniem ryb morskich.
CIASTO Z RABARBAREM
SKŁADNIKI:
• 3 jajka
• 150g płatków owsianych
• 100g mąki jaglanej
• 150g jogurtu naturalnego bez laktozy
• 100g mleka sojowego bez cukru
• 30g oleju rzepakowego
• 150g rabarbaru
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• pół łyżeczki sody
• słodzik wedle uznania
Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej. W jednym naczyniu zmiksuj jajka, aż powstanie delikatna pianka. Dodaj pozostałe mokre składniki i wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki. Płatki owsiane należy wcześniej zmiksować na mąkę. Połącz suche składniki z mokrymi. Masę przelej do formy i na wierzch wyłóż pokrojone owoce. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 40 minut.
PORADA DIETETYKA: Domowe desery mogą być świetnym uzupełnieniem diety i elementem zdrowego, zbilansowanego posiłku! Jeśli masz ochotę na ciasto, śmiało – wprowadź go do diety, ale przy okazji warto zadbać o to, aby taki deser był elementem zbilansowanego posiłku. Zamiast kawałka czy dwóch do kawy, potraktuj je jako posiłek, np. drugie śniadanie.
Do kawałka ciasta dodaj źródło białka (np. jogurt naturalny Skyr) oraz źródło tłuszczów (np. 2-3 orzechy włoskie). Dzięki temu, deser będzie miał niższy ładunek glikemiczny, zaspokoi głód na dłużej i nie wywoła wahań glikemii. Nie warto rezygnować ze słodkości, jeśli je lubisz, ale zadbaj o to, aby były one elementem zdrowej, zbilansowanej diety!
Roksana Środa, dietetyk kliniczny i założycielka MajAcademy