Ilość porcji: 4
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
2 łyżki uprażonego Sezamu Białego House of Asia
2 świeże piersi z kaczki
Marynata:
3 łyżki Sosu Sojowego Grzybowego House of Asia
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru
1 łyżeczka Przyprawy do kuchni chińskiej lub japońskiej House of Asia
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru
1 łyżka miodu
1 pomarańcza pokrojona w cząstki (bez błonek)
250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej wymieszana z odrobiną wody
Sposób przygotowania:
1. Piersi kaczki osusz na ręczniku papierowym. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty. Skórę piersi ponacinaj w kratkę, a drugą stronę mięsa natrzyj przygotowaną marynatą. Zostaw w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
2. Mięso delikatnie wytrzyj z nadmiaru marynaty i połóż na patelni skórą do dołu, smaż na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru, potem przełóż na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut. Następnie przełóż piersi do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do odpoczynku na 5-6 minut. (Soki wytopione ze smażenia i pieczenia zostaw do sosu).
3. Przygotuj sos: w rondelku podgrzej miód, dodaj cebulę, pastę z imbiru i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj soki pozostałe z pieczenia mięsa oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość gotuj 5 minut i dodaj cząstki z pomarańczy. Na koniec zagęść sos skrobią ziemniaczaną.
4. Pierś z kaczki pokrój w plastry, polej przygotowanym sosem i udekoruj sezamem.