Ilość porcji: 2
Czas: 25 minut
Składniki:
6 łyżek Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
1 łyżka Sezamu Białego House of Asia
2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 pierś z kaczki
Dymka pokrojona w słupki do dekoracji
Sól i pieprz do smaku
Sałatka z buraków:
1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia drobno pokrojonego
1 ugotowany burak pokrojony w słupki
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
4 cm białej części pora pokrojonej w słupki
Kilka liści sałaty rzymskiej pokrojonej w paski
1 łyżka marchewki pokrojonej w słupki
1 łyżka drobno posiekanej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki szczypiorku
Sposób przygotowania:
1. Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
2. Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj 2-3 łyżkami sosu do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut.
3. Warzywa na sałatkę wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, imbirem, kolendrą oraz szczypiorkiem.
4. Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie pozostałym sosem do kaczki po pekińsku, ułóż sałatkę, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką.