Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków

W dzisiejszej podróży po kulinarnych eksploracjach, przeniesiemy się do serca Dalekiego Wschodu, gdzie tradycyjna pierś z kaczki po pekińsku spotka się z europejskim twistem w postaci sałatki z buraków.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Piers-z-kaczki-po-pekinsku-z-salatka-z-burakow-scaled

Ilość porcji: 2

Czas: 25 minut

Składniki:

6 łyżek Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia

1 łyżka Sezamu Białego House of Asia

2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia

1 pierś z kaczki

Dymka pokrojona w słupki do dekoracji

Sól i pieprz do smaku

Sałatka z buraków:

1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia drobno pokrojonego

1 ugotowany burak pokrojony w słupki

1 czerwona cebula pokrojona w piórka

4 cm białej części pora pokrojonej w słupki

Kilka liści sałaty rzymskiej pokrojonej w paski

1 łyżka marchewki pokrojonej w słupki

1 łyżka drobno posiekanej kolendry

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki szczypiorku

Sposób przygotowania:

1. Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.

2. Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj 2-3 łyżkami sosu do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut.

3. Warzywa na sałatkę wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, imbirem, kolendrą oraz szczypiorkiem.

4. Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie pozostałym sosem do kaczki po pekińsku, ułóż sałatkę, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką.

Źródło:

De Care