Składniki:
100 g Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
1 pierś z kaczki
Marynata:
2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Sałatka z buraków:
1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia
1 łyżeczka Pasty z chili House of Asia
1 łyżka Sezamu Białego House of Asia
1 ugotowany burak
1 czerwona cebula
2 łyżeczki miodu
1 łyżka drobno pokrojonej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
Kilka liści sałaty rzymskiej
Do podania:
3 łyżeczki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
Liście botwinki lub innego mixu sałat
Dymka pokrojona w słupki 3-4 cm do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
2. Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj sosem do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut.
3. Składniki na sałatkę pokrój w kostkę około 0,5 cm, wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, miodem i kolendrą.
4. Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie sosem do kaczki po pekińsku, ułóż liście botwinki/sałaty, potem sałatkę z burakami, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką.