Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków

Ilość porcji: 2. Czas: 25 minut.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki:

100 g Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia

1 pierś z kaczki

Marynata:

2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Sałatka z buraków:

1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia

1 łyżeczka Pasty z chili House of Asia

1 łyżka Sezamu Białego House of Asia

1 ugotowany burak

1 czerwona cebula

2 łyżeczki miodu

1 łyżka drobno pokrojonej kolendry

2 łyżki oliwy z oliwek

Kilka liści sałaty rzymskiej

Do podania:

3 łyżeczki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia

Liście botwinki lub innego mixu sałat

Dymka pokrojona w słupki 3-4 cm do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.

2. Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj sosem do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut.

3. Składniki na sałatkę pokrój w kostkę około 0,5 cm, wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, miodem i kolendrą.

4. Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie sosem do kaczki po pekińsku, ułóż liście botwinki/sałaty, potem sałatkę z burakami, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką.

Źródło:

De Care