Ilość porcji: 4
Czas: 20 minut
Poziom ostrości: 0
Składniki:
50 g Panierki Panko House of Asia
30 g suszonych Grzybów shiitake House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku
500 g Czarnej fasoli Casa de Mexico
2 cebule drobno posiekane
3 jajka
100 g odciśniętej kiszonej kapusty
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki majeranku
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Odrobina masła do wysmarowania formy
100 g wody
Sposób przygotowania:
1. Panko zmiksuj w blenderze z 4 suszonymi grzybami. Na oleju podsmaż cebule, pastę z czosnku i kiszoną kapustę, podlej wodą i duś przez około 10 minut, aż woda całkowicie odparuje. Pozostałe grzyby zalej zimną wodą i gotuj do miękkości przez 30 minut, odcedź, pokrój w drobną kostkę, dodaj do kapusty i smaż całość kilka minut.
2. Fasolę zmiksuj z jajkami i odrobiną wody, dodaj do kapusty z grzybami, wymieszaj, na końcu dopraw gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem.
3. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz panierką panko z grzybami. Przygotowaną masę przełóż do formy. Piecz 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (ustawionym na termoobieg). Po upieczeniu zostaw w formie do ostudzenia.
4. Pasztet podawaj na ciepło lub zimno z sosami lub warzywnymi konfiturami.