Ostatki – smakowity koniec karnawału

Końcowe dni karnawału, zwane „ostatkami”, trwają od Tłustego Czwartku aż do kolejnego wtorku, poprzedzając Wielki Post. Święto smaków i tańca jest hucznie celebrowane nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Przyciąga fanów znakomitego jedzenia i szampańskiej atmosfery. W tym okresie warto puścić wodze kulinarnej fantazji i przygotować dla najbliższych smakowite dania.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

W Tłusty Czwartek królują rozkoszne pączki, które zachwycają wieloma wariantami smakowymi: z nadzieniem różanym, czekoladowym, budyniowym, posypane cukrem pudrem lub oblane lśniącym lukrem. Popularnością cieszą się także faworki, zwane chrustem. Podobnie jak pączki – smaży się je w głębokim tłuszczu, a podaje posypane cukrem pudrem. Tego dnia musi być obficie i słodko! Jak przygotować szybkie i pyszne domowe pączki? Oto sprawdzony przepis!

Pączki z serkiem waniliowym
Składniki:

  • 300 g Serka homogenizowanego waniliowego z Piątnicy
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki wódki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder

Wykonanie:

  1. Połącz jajka z serkiem homogenizowanym z Piątnicy i alkoholem, miksując mikserem na wolnych obrotach.
  2. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i miksuj do całkowitego połączenia się składników.
  3. Rozgrzej w garnku olej. Używając dwóch łyżek, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
  4. Smaż do zarumienienia i wykładaj na ręcznik papierowy.
  5. Udekoruj cukrem pudrem i ciesz się smakiem pączków!

Ostatki na wytrawnie
Wiele regionów w naszym kraju ma swoje unikalne tradycje związane z zakończeniem karnawału. Na Śląsku czy na Kaszubach ostatki – nazywane śledzikiem – to przede wszystkim kulinarne uczty. Na stołach, obok słodkich pączków oraz ciast, królują ryby, a w szczególności śledzie, np. w occie. My natomiast polecamy przepis na śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym, którymi zaskoczycie bliskich!

Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym

Przygotowanie: 30 minut

Składniki:

  • 200 g Śmietany 18% OSM Piątnica
  • 6 sztuk filetów śledziowych
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Filety śledziowe wymocz w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsącz je z wody i potnij na równe, niewielkie kawałki.
  2. Śmietanę 18% OSM Piątnica połącz z majonezem, dodaj posiekany koperek i przyprawy do smaku.
  3. Do gotowego sosu śmietanowo-koperkowego dodaj odsączone i pokrojone śledzie, dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Fot. Piątnica

Źródło:

Piątnica