W Tłusty Czwartek królują rozkoszne pączki, które zachwycają wieloma wariantami smakowymi: z nadzieniem różanym, czekoladowym, budyniowym, posypane cukrem pudrem lub oblane lśniącym lukrem. Popularnością cieszą się także faworki, zwane chrustem. Podobnie jak pączki – smaży się je w głębokim tłuszczu, a podaje posypane cukrem pudrem. Tego dnia musi być obficie i słodko! Jak przygotować szybkie i pyszne domowe pączki? Oto sprawdzony przepis!
Pączki z serkiem waniliowym
Składniki:
- 300 g Serka homogenizowanego waniliowego z Piątnicy
- 3 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki wódki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder
Wykonanie:
- Połącz jajka z serkiem homogenizowanym z Piątnicy i alkoholem, miksując mikserem na wolnych obrotach.
- Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i miksuj do całkowitego połączenia się składników.
- Rozgrzej w garnku olej. Używając dwóch łyżek, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Smaż do zarumienienia i wykładaj na ręcznik papierowy.
- Udekoruj cukrem pudrem i ciesz się smakiem pączków!
Ostatki na wytrawnie
Wiele regionów w naszym kraju ma swoje unikalne tradycje związane z zakończeniem karnawału. Na Śląsku czy na Kaszubach ostatki – nazywane śledzikiem – to przede wszystkim kulinarne uczty. Na stołach, obok słodkich pączków oraz ciast, królują ryby, a w szczególności śledzie, np. w occie. My natomiast polecamy przepis na śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym, którymi zaskoczycie bliskich!
Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
- 200 g Śmietany 18% OSM Piątnica
- 6 sztuk filetów śledziowych
- 1 łyżka majonezu
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Filety śledziowe wymocz w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsącz je z wody i potnij na równe, niewielkie kawałki.
- Śmietanę 18% OSM Piątnica połącz z majonezem, dodaj posiekany koperek i przyprawy do smaku.
- Do gotowego sosu śmietanowo-koperkowego dodaj odsączone i pokrojone śledzie, dokładnie wymieszaj. Smacznego!