Kabanosy idealnie wpisują się w nasze codzienne potrzeby żywieniowe. W wypełnionym po brzegi planie dnia, po tę smakowitą przekąskę możemy łatwo i szybko sięgnąć w niemal każdym momencie. Zabieramy je do pracy, pakujemy do szkolnego lunch boxu, dorzucamy do sałatek, zapiekanek, tart czy makaronów. Dużym atutem kabanosów jest brak konieczności przechowywania ich w lodówce oraz długa trwałość. Jednocześnie pakowane są w niewielkie porcje – takie, które możemy zużyć bez ryzyka marnowania żywności.
Sokołowskie Kabanosy międzynarodowe cieszą się od lat wyjątkową popularnością. Teraz zyskały nowe, wyraziste opakowania, czytelnie komunikujące poszczególne wersje smakowe. Te kabanosy są inspirowane podróżami kulinarnymi, a oryginalny smak zapewniają im specjalnie dobrane kompozycje przypraw. Dzięki temu, każdy z wariantów doskonale oddaje charakter regionu, który reprezentuje.
W linii Kabanosów międzynarodowych Sokołów pojawiły się dwie ciekawe nowości:
Kabanosy angielskie – w ich recepturze wyróżniającym się składnikiem jest wędzony boczek, który idealnie wpisuje się w tradycyjną kuchnię tego kraju oraz świetnie podkreśla smak tych kiełbasek.
Kabanosy hiszpańskie – swój wyjątkowy charakter zawdzięczają charakterystycznemu zestawowi przypraw, w którym główną rolę odgrywa pikantne chilli oraz słodka papryka.
W linii Kabanosów międzynarodowych są ponadto dostępne Kabanosy: polskie, francuskie, argentyńskie, amerykańskie i włoskie. Wszystkie są produkowane zgodnie ze sprawdzoną, sokołowską recepturą, która jest gwarancją doskonałego smaku i niepowtarzalnego aromatu. Wyróżnia je wysoka mięsność, duża zawartość białka i dobre wartości odżywcze.
Kabanosy międzynarodowe Sokołów doskonale sprawdzą się nie tylko jako pożywna przekąska, ale także jako składnik ciekawych i prostych w przyrządzeniu dań. Oto dwie inspiracje kulinarne!
Wytrawne pączki z sałatką
Składniki na pączki:
50 ml ciepłego mleka
7 g suszonych drożdży
190 g mąki pszennej
25 g cukru
1/2 łyżeczki soli
2 jajka S +1 jajeczko do posmarowania wierzchu
70 g masła
Składniki na sałatkę:
2 garści mixu sałat z rukolą
4 łyżki powideł śliwkowych
100 g sera brie
2 pomarańcze drobne
1/2 opakowania Kabanosów polskich Sokołów
2 łyżki płatków migdałowych
Składniki na dressing:
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka soku z pomarańczy
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżeczka płatków migdałowych
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, po czym odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Do szerokiej miski z przesianą mąką, pozostałym cukrem oraz solą wlewamy rozczyn, a całość mieszamy łyżką. Następnie wbijamy jaja, ponownie mieszamy i wyrabiamy ręką przez
około 10 minut. Kiedy ciasto będzie już gładkie dodajemy stopniowo masło i ponownie wyrabiamy aż do momentu kiedy ciasto stanie się elastyczne. Wówczas wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu, kładziemy je stolnicę, chwilę wyrabiamy, po czym dzielimy na 4 części, z których formujemy kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odległości, lekko rozpłaszczamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po około 30 minutach smarujemy wierzch pączków roztrzepanym jajem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Płatki migdałowe (zarówno te potrzebne do przygotowania sałatki, jak i dressingu) prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Dobrze schłodzony ser kromy w kostkę. Kabanosy kroimy na krótkie (ok. 1 cm), ukośne kawałki.
Pomarańczę obieramy, oczyszczamy z białych błonek, a następnie kroimy na plasterki, które dzielimy na trójkątne kawałki. Lekko wystudzone pączki przekrawamy na około 2/3 wysokości. Dół smarujemy
powidłami śliwkowymi, a następnie układamy na nich naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość, tuż przed podaniem, skrapiamy dressingiem i podajemy wraz z górną częścią pączka.
Dutch baby z Kabanosami francuskimi
Składniki na omlet:
3 duże jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka migdałowego
1 łyżka cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki masła klarowanego
Składniki na sałatkę:
2-3 łyżki konfitury figowej
1 duża garść roszponki
2/3 opakowania Kabanosów francuskich Sokołów
80 g sera pleśniowego koziego (rolada)
1 szklanka winogron rodzynkowych (jasnych i ciemnych)
4-5 kasztanów
Składniki na dressing:
4 łyżki oleju z pestek winogron
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu winnego białego
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę, cukier, 1 łyżkę masła i sól łączymy mikserem – ubijamy krótko, tylko do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy w niej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki urosną, a omlet ładnie się zarumieni.
Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
Kabanosy kroimy ukośnie na kawałki około 1,5 cm długości. Schłodzony ser dzielimy na mniejsze cząstki. Winogrona przekrawamy na połówki. Kasztany obieramy i siekamy na mniejsze kawałki.
Przestudzonego omleta pokrywamy konfiturą, a następnie układamy naprzemiennie pozostałe składniki sałatki. Całość polewamy dressingiem.
Kabanosy międzynarodowe Sokołów w nowych opakowaniach są już dostępne na półkach sklepowych.
Cena: 6,49 zł/op. 100 g