Budowanie odporności to długotrwały proces, który wymaga holistycznego podejścia, konsekwencji i powtarzalności. Sukces tkwi w zdrowych nawykach, co do których specjaliści są zgodni – to zdrowa, zbilansowana dieta, regularny i umiarkowany wysiłek fizyczny na świeżym powietrzu, dobry sen, brak stresu. Ci naturalni sprzymierzeńcy układu immunologicznego pomagają zwalczać drobnoustroje i patogeny wywołujące choroby.


Skuteczność naturalnej suplementacji colostrum potwierdza także dr n. med. Izabela Jastrzębska, pediatra z 23-letnim doświadczeniem i mama szóstki dzieci. W swojej praktyce lekarskiej spotyka się z małymi pacjentami i podpowiada rodzicom, jak dbać o profilaktykę i minimalizować ryzyko wystąpienia infekcji. – Wysokiej jakości siara bydlęca stymuluje układ odpornościowy jelit, wzmacnia je, pobudza produkcję komórek NK (tzw. naturalnych zabójców), które doskonale radzą sobie z wirusem RSV i grypy. Colostrum przyspiesza regenerację śluzówki, a zawarte w nim substancje takie jak lizozym i laktoferyna skutecznie walczą z patogenami – mówi pediatra. Aby colostrum miało najwyższą skuteczność, musi być czyste i nieprzetworzone, pobrane w pierwszych dwóch godzinach od porodu i poddane delikatnej metodzie suszenia (liofilizacji).
A zatem przyjrzyjmy się swojej diecie oraz codziennym nawykom i spróbujmy wprowadzić małe zmiany na lepsze. Zbliżająca się wiosna jest ku temu idealną okazją. Gruntowne porządki zacznijmy od tego, co najważniejsze, choć niewidoczne dla oczu. Podziękują nam nie tylko jelita, ale i cały organizm.
Bibliografia: