Mistrzowskie pasty do chleba – uczcij Dzień Chleba kanapką idealną!

16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji prezentujemy pomysł na kanapkę idealną: chrupiące pieczywo, wyśmienita pasta oraz ulubione dodatki. Poznajcie przepisy szefów kuchni Piątnicy na doskonałe pasty i świętujcie Dzień Chleba ze smakiem!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Pasta dyniowa z nutą curry

Produkty, na bazie których stworzysz znakomite pasty do kanapek:

Serek śmietankowy Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy

Jak sama nazwa wskazuje, to aksamitny w konsystencji serek, którym bardzo łatwo posmarować pieczywo. Ma naturalny skład oparty na najwyższej jakości mleku od lokalnych dostawców. Jego delikatny śmietankowy smak docenią wszyscy – zwłaszcza na świeżym, chrupiącym chlebie. Świetnie nadaje się także do przygotowywania past.

Serek śmietankowy Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy


Serek śmietankowy Twój Smak naturalny OSM Piątnica
Twój Smak naturalny to bardzo kremowy i śmietankowy serek, który gładko się rozsmarowuje. Ma prosty skład i łagodny smak. Idealnie sprawdzi się do przygotowania delikatnych i puszystych past na kanapki.

Poznaj przepisy na najlepsze pasty!

Pasta dyniowa z nutą curry

Składniki:

  • 2 opakowania Serka śmietankowego Twój Smak naturalny OSM Piątnica 135 g
  • 250 – 300 g dyni piżmowej
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 ml oliwy dyniowej
  • ½ łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • prażone ziarna dyni – do dekoracji

    Przygotowanie:

    1. Dynię oczyść z gniazd nasiennych, dopraw solą i pieprzem, dodaj tymianek, oliwę oraz czosnek.
    2. Całość piecz przez ok. 20-30 minut w temp. 200°C.
    3. Serek śmietankowy Twój Smak naturalny OSM Piątnica wymieszaj z oliwą dyniową oraz dobrze posiekaną, upieczoną dynią. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz curry.
    4. Przed podaniem posyp pastę prażonymi ziarnami dyni.
Pasta dyniowa z nutą curry
Fot. Piątnica
Smakowita pasta z tuńczykiem
Fot. Piątnica

Smakowita pasta z tuńczykiem

Składniki:

  • 170 g tuńczyka w sosie własnym (po odsączeniu)
  • 1 opakowanie Serka śmietankowego Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy 135 g
  • 5 g wasabi
  • ½ awokado
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 15 g szczypiorku
  • 25 g pasty sambal
  • 5 ml sosu sojowego
  • ½ łyżeczki ziaren czarnego sezamu
  • 25 g zielonych oliwek
  • 75 g Śmietany 12% z Piątnicy
  • ½ cebuli czerwonej
  • koper

Przygotowanie:

  1. Serek śmietankowy Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy rozmieszaj mikserem, dodaj pastę sambal, wasabi, sól, pieprz, Śmietanę 12% z Piątnicy oraz sos sojowy.
  2. Dodaj bardzo drobno posiekane: seler naciowy, szczypiorek, cebulę czerwoną, a następnie czarny sezam i tuńczyka. Całość ręcznie wymieszaj.
  3. Pastę podawaj z zielonymi oliwkami oraz awokado i koprem.

Wyborna pasta chrzanowa

Składniki:

  • 2 opakowania Serka śmietankowego Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy 135 g
  • 250 g jabłek
  • 25 g musztardy francuskiej z gorczycą
  • 100 g chrzanu
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie:

  1. Jabłka ze skórką piecz w piekarniku w temp. 200°C przez ok. 10 min. Następnie zmiksuj je w blenderze na jednolitą masę.
  2. Serek śmietankowy Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy, puree z jabłek oraz chrzan dokładnie wymieszaj ze sobą. Dodaj sól, pieprz i szczyptę cukru.
  3. Podawaj na kanapce – solo lub z ulubionymi wędlinami!
Wyborna pasta chrzanowa
Fot. Piątnica

Źródło:

Piątnica