Produkty, na bazie których stworzysz znakomite pasty do kanapek:
Serek śmietankowy Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy
Jak sama nazwa wskazuje, to aksamitny w konsystencji serek, którym bardzo łatwo posmarować pieczywo. Ma naturalny skład oparty na najwyższej jakości mleku od lokalnych dostawców. Jego delikatny śmietankowy smak docenią wszyscy – zwłaszcza na świeżym, chrupiącym chlebie. Świetnie nadaje się także do przygotowywania past.
Poznaj przepisy na najlepsze pasty!
Pasta dyniowa z nutą curry
Składniki:
- 2 opakowania Serka śmietankowego Twój Smak naturalny OSM Piątnica 135 g
- 250 – 300 g dyni piżmowej
- 25 ml oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 5 ml oliwy dyniowej
- ½ łyżeczki curry
- sól, pieprz
- prażone ziarna dyni – do dekoracji
Przygotowanie:
- Dynię oczyść z gniazd nasiennych, dopraw solą i pieprzem, dodaj tymianek, oliwę oraz czosnek.
- Całość piecz przez ok. 20-30 minut w temp. 200°C.
- Serek śmietankowy Twój Smak naturalny OSM Piątnica wymieszaj z oliwą dyniową oraz dobrze posiekaną, upieczoną dynią. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz curry.
- Przed podaniem posyp pastę prażonymi ziarnami dyni.
Smakowita pasta z tuńczykiem
Składniki:
- 170 g tuńczyka w sosie własnym (po odsączeniu)
- 1 opakowanie Serka śmietankowego Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy 135 g
- 5 g wasabi
- ½ awokado
- 3 łodygi selera naciowego
- 15 g szczypiorku
- 25 g pasty sambal
- 5 ml sosu sojowego
- ½ łyżeczki ziaren czarnego sezamu
- 25 g zielonych oliwek
- 75 g Śmietany 12% z Piątnicy
- ½ cebuli czerwonej
- koper
Przygotowanie:
- Serek śmietankowy Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy rozmieszaj mikserem, dodaj pastę sambal, wasabi, sól, pieprz, Śmietanę 12% z Piątnicy oraz sos sojowy.
- Dodaj bardzo drobno posiekane: seler naciowy, szczypiorek, cebulę czerwoną, a następnie czarny sezam i tuńczyka. Całość ręcznie wymieszaj.
- Pastę podawaj z zielonymi oliwkami oraz awokado i koprem.
Wyborna pasta chrzanowa
Składniki:
- 2 opakowania Serka śmietankowego Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy 135 g
- 250 g jabłek
- 25 g musztardy francuskiej z gorczycą
- 100 g chrzanu
- sól, pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie:
- Jabłka ze skórką piecz w piekarniku w temp. 200°C przez ok. 10 min. Następnie zmiksuj je w blenderze na jednolitą masę.
- Serek śmietankowy Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy, puree z jabłek oraz chrzan dokładnie wymieszaj ze sobą. Dodaj sól, pieprz i szczyptę cukru.
- Podawaj na kanapce – solo lub z ulubionymi wędlinami!