Miód Manuka to kolejny gatunkowy miód, który zasilił szeregi Miodów Świata Rodziny Sadowskich. Ta egzotyczna kategoria obejmuje już takie miody jak: Miód eukaliptusowy z dalekiego Urugwaju, Miód kolendrowy ze słonecznej Bułgarii i Miód tymiankowy i Miód lawendowy z gorącej Hiszpanii.
Miód Manuka to miód jednokwiatowy, co oznacza, że jest on wytwarzany przez pszczoły wyłącznie z nektaru krzewów manuka, porastających czyste dziewicze tereny Nowej Zelandii. Wyjątkowość tego miodu wynika z jego niepowtarzalnego składu. Charakteryzuje się on niezwykle wysoką zawartością MGO czyli metyloglioksalu. Jest to całkowicie naturalna substancja organiczna, która w śladowych ilościach występuje w każdym miodzie, ale w miodzie manuka znajduje się jej najwięcej. MGO działa silnie antybakteryjnie, dlatego sprawdza się jako naturalny antybiotyk podczas lekkich infekcji. MGO odżywia, oczyszcza i działa przeciwzapalnie. Wzmacnia pracę układu odpornościowego oraz pokarmowego. Im wyższe stężenie MGO w miodzie, tym silniejsze jest jego dobroczynne działanie.
Miód Manuka o zawartości MGO 250+ jest polecany dla profilaktycznego wzmocnienia układu odpornościowego, dla utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także jako sposób na lekkie infekcje czy niedyspozycje żołądkowe.
Miód Manuka MGO 500+ ma zastosowanie jako wsparcie leczenia trudniejszych i przewlekłych chorób układu pokarmowego, takich jak: wrzody żołądka czy zespół jelita drażliwego). Wykazuje bowiem działanie kojące i łagodzące. Dodatkowo może być stosowany w przypadku trudno gojących się ran. Wówczas może być aplikowany punktowo bezpośrednio na ranę.
Cena:
Miód Manuka MGO 250+ – 109 zł / 250 g
Miód Manuka MGO 500+ – 180 zł / 250 g