Milowy krok w rozwoju onesano. Komisja Europejska rozszerzyła zastosowanie biomasy drożdży Yarrowia lipolytica

Komisja Europejska, na wniosek onesano, uregulowała kwestie rozszerzenia stosowania biomasy drożdży Yarrowia lipolytica jako nowej żywności (ang. Novel Food). Do tej pory szczep drożdży kwalifikowany był wyłącznie w produkcji spożywczej w kategoriach środków zastępujących posiłek, do kontroli masy ciała, przeznaczonych dla osób dorosłych oraz suplementów diety. Korzystna dla onesano decyzja daje spółce nowe możliwości w zakresie rozwoju biznesu.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
zdrowa dieta

Rozszerzenie zastosowania dotyczy stosowania Yarrowia lipolytica jako składnika żywności w takich kategoriach, jak przetwory mleczne bez środków i ze środkami aromatyzującymi, kakaowe i czekoladowe wyroby cukiernicze, ziarno i śniadaniowe przetwory zbożowe, pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, zioła i przyprawy, przyprawy kulinarne i dodatki do potraw, drożdże i produkty z drożdży, przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi.

Unikalne właściwości biomasy postbiotycznej drożdży Yarrowia lipolytica, których pozytywny wpływ na układ immunologiczny i naturalną odporność organizmu został potwierdzony badaniami, były dla nas inspiracją do stworzenia linii nowoczesnych suplementów diety PostVital. Dopuszczenie drożdży do obrotu w kategorii spożywczej otwiera przed nami drzwi do nowych segmentów sprzedaży, zarówno w obrocie samym surowcem, jak i produktami własnymi. Dzięki decyzji Komisji Europejskiej, będziemy mogli między innymi tworzyć indeksy klasyfikowane jako żywność fortyfikowaną, czyli wzbogacaną. Rozszerzenie naszej działalności to również nowe wyzwania, możliwości oraz kierunki rozwoju. Konsekwentnie budujemy pozycję rynkowego lidera w kategorii produkcji naturalnych suplementów diety – mówi Dominika Kowalczyk, prezeska onesano.

Dominika Kowalczyk, prezeska onesano

Postbiotyczne drożdże Yarrowia lipolytica należą do innowacyjnych produktów żywnościowych. Powstają w wyniku naturalnego procesu fermentacji mikrobiologicznej oraz są w pełni wegańskie. Mogą być stosowane w żywności wzbogacanej. Testy wykazały, że ich masa doskonale sprawdza się w łączeniu, produkcji, pakowaniu i przechowywaniu produktów takich, jak jogurty, chrupki kukurydziane, pieczywo, przyprawy oraz różnego rodzaju smarowidła do pieczywa. – Opracowana przez nas i zabezpieczona patentowo technologia specjalnej, mikrobiologicznej fermentacji, pozwoliła uzyskać formułę postbiotyczną wzbogaconą o minerały, między innymi o selen, który w naszych produktach związany jest ze strukturami komórek drożdży Yarrowia lipolytica. Dzięki temu jest on organiczną, czyli najbardziej skuteczną formą tego pierwiastka wśród suplementów mineralnych dostępnych na rynku – dodaje Dominika Kowalczyk.

Współpraca naukowa onesano i Uniwersytetu Łódzkiego, prowadzona w ramach projektu badawczego Science Hub, potwierdziła korzystny wpływ szczepu drożdży Yarrowia lipolytica na układ odpornościowy. Szczep ten jest bazą dla wszystkich formuł linii postbiotycznych suplementów diety PostVital, którego marka jest producentem.

Onesano
Onesano jest firmą biotechnologiczną, zaawansowanym i innowacyjnym producentem naturalnych suplementów diety. Sercem onesano są zakłady produkcyjne zlokalizowane w Czechowicach-Dziedzicach, posiadające własne laboratorium oraz wykwalifikowaną kadrę specjalistów. To dzięki nim onesano może szczycić się autorskimi recepturami, opatentowanymi składami i innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi. Produkcja jest realizowana w oparciu o najwyższe standardy, z poszanowaniem środowiska naturalnego. Bazę linii produkcyjnych stanowi EstroVita – w 100% roślinny suplement diety zawierający kwasy omega 3,6,9, pozyskany z mieszaniny co najmniej czterech olejów, wzbogacony o naturalne witaminy oraz PostVital, suplementy diety zawierające unikalny postbiotyk drożdży Yarrowia lipolytica wpisany na listę Novel Food. Onesano jest firmą z polskim kapitałem, prowadzącą produkcję w naszym kraju i w pełni kontrolującą cały proces produkcyjny. Głównym obszarem działalności jest produkcja naturalnych suplementów diety w postaci bi
Onesano logo

Źródło:

Onesano