Mac’n Cheese – kulinarny fenomen
Makaron z serem to danie z historią – jego korzenie sięgają Włoch, gdzie już w średniowieczu łączono makaron z serem. W Stanach Zjednoczonych zyskało popularność dzięki prezydentowi Thomasowi Jeffersonowi, który po podróży do Europy sprowadził przepis na to danie do swojego kraju. W XIX wieku Mac’n Cheese stało się obowiązkowym elementem amerykańskich stołów. Dziś na nowo odkrywamy Mac’n Cheese – pojawia się w najróżniejszych odsłonach, od klasycznej po gourmet, z dodatkiem trufli, homara czy ostrych przypraw. Co więcej, teraz dzięki Fix Knorr Mac’n Chesse można je mieć zawsze pod ręką, kiedy tylko przyjdzie na nie ochota – i jesz jak chcesz!
Jak świętować Dzień Sera?
Przygotuj Mac’n Cheese – klasyczna wersja czy eksperymentalna? To najlepszy moment, żeby spróbować różnych wariantów tego kultowego dania.
Eksperymentuj z serami – poznanie smaków różnych serów pozwoli wybrać ten idealny do Mac’n Cheese. Cheddar, gouda, parmezan, a może blue cheese?
Wykorzystaj „food pairing” – Mac’n Cheese świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, od chrupiącej bułki tartej, przez boczek, aż po świeże zioła i pieczone warzywa.
Sięgnij po różne kształty makaronu – zamiast klasycznych kolanek wybierz coś mniej oczywistego! Penne, fusilli czy makaron pełnoziarnisty wniosą do dania ciekawą fakturę i nowy wymiar smaku.
Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej – ten subtelny dodatek sprawi, że Twój Mac’n Cheese zyska wyjątkową głębię i aromat.
Wzbogać sos odrobiną musztardy – może brzmieć nietypowo, ale musztarda idealnie podkreśla smak sera! Jeśli lubicie wyraziste nuty, koniecznie ją wypróbujcie.
Postaw na karmelizowaną cebulę – jej delikatna słodycz i intensywny aromat sprawią, że danie stanie się jeszcze bardziej apetyczne.
Dodaj warzywa lub mięso, bo Mac’n Cheese wcale nie musi być klasyczny! Eksperymentuj z ulubionymi dodatkami – papryką, cukinią czy kawałkami mięsa – i stwórz własną wersję tego kulinarnego hitu!
Nie bój się przypraw – sięgnij po nieoczywiste smaki! Szczypta pieprzu cayenne doda pikantności, a kilka kropel sosu sojowego zamiast soli podkręci aromat potrawy.
Pójdź dalej – bo Mac’n Cheese sprawdzi się też w hot dogu, burgerze, na toście i w … pizzy!
Mac’n Cheese WRAP BECON
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
250 g drobnego makaronu, typu drobne kolanka
1 opakownaie Fix Knorr Mac’n Cheese
200 ml mleka
50 g masła
1 cebula
3 plastry smażonego boczku
2 łyżki pietruszki
4 wrapy

Proces przygotowania:
W garnku usmaż bekon do ulubionej chrupkości, a następnie odstaw go na talerz obok. Będzie potrzebny na koniec. W tym samym garnku, na wytopionym tłuszczu zeszklij pokrojoną w piórka cebulę.
Ugotuj makaron według wskazówek producenta, powinien być al dente. Makaron odlej z wody, pozostaw go w garnku. Dodaj do niego masło i całość zalej mlekiem wymieszanym z fixem Knorr Mac’n Cheese.
Całość razem zagotuj na małym ogniu, mieszając do połączenia się składników i aż sos zgęstnieje. Połącz w garnku makaron z cebulą, a następnie dokładnie wymieszaj. Na koniec możesz wszystko posypać drobno posiekaną pietruszką.
Wrapa lekko podgrzej na suchej patelni. Ściągnij na talerz – w centralnej części ułóż średnią ilość makaronu, a na wierzch dodaj wcześniej usmażony boczek. Zawiń tortillę (podobnie jak naleśniki bądź krokiety) z pozostałymi składnikami. Gotowe!
Zapiekanka Mac’n Cheese z boczkiem i warzywami
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
1 cukinia zielona
1 opakowanie boczku w plastrach
2 opakowania Fix Knorr Mac’n Cheese Bacon
1 łyżeczka natki pieruszki
400 ml mleka
80 g masła
50 g sera żółtego
350 g makaronu, typu kolanka
10 sztuk czarnych oliwek
2 ząbki posiekanego czosnku
1 cebula
1 szczypta pieprzu cytrynowego
1 szczypta soli

Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al’dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i smaż posiekaną cebulę, dodajemy boczek pokrojony w cienkie paski.
Cukinię pokrój w ćwiartki, dorzu
do cebuli i boczku, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj w momencie, gdy cukinia będzie miękka. Na końcu dodaj oliwki pokrojone w paski.
W garnku wymieszaj z mlekiem Fix mac’n cheese bacon. Dodaj masło i całość zagotuj. Następnie gotuj jeszcze około 3 minut, ciągle mieszając.
Gdy sos zgęstnieje, dodaj do niego ugotowany makaron, przygotowane wcześniej warzywa z boczkiem i ¾ startego sera. Mieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp resztą startego sera i umieść w piekarniku nagrzanym do 200°C na 15 minut. Przed podaniem posyp danie świeżą natką pietruszki.