Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry

Dynia najbardziej jest znana ze swego delikatnie słodkiego smaku, stanowiąc doskonałą bazę lub dodatek do rozgrzewających jesiennych dań oraz smacznych przekąsek i deserów.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 500 g makaronu penne rigate
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Fix Spaghetti Napoli Knorr
  • 1 szklanka wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki słodkiej śmietany
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz ze skórki, usuń pestki. Następnie pokrój dynię i kurczaka w kostkę.
  2. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Powinien byal.al dente.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Gdy się zrumienią, dodaj mięso.
  4. Po chwili smażenia dodaj dynię oraz curry. Całość smaż kilka minut, aby przyprawa nabrała aromatu.
  5. Wlej na patelnię śmietankę oraz szklankę wody. Dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj.
  6. Na koniec dodaj do sosu odcedzony makaron. Wszystko gotuj kilka minut. Gotowe! Podawaj danie posypane posiekaną natką pietruszki.

Źródło:

Knorr