Majowy klasyk, czyli czas na grilla!
Grillowanie to jedna z najbardziej lubianych i charakterystycznych letnich aktywności. Co to byłaby za lato bez zapachu soczystego mięsa i przyjemnego trzasku palącego się drewna? Grill to nie tylko sposób na przygotowanie pysznego jedzenia, ale także okazja do spędzenia czasu na świeżym powietrzu w gronie bliskich. Pamiętajcie o kilku ważnych elementach: doborze odpowiedniego miejsca, kupieniu wszystkich niezbędnych elementów, takich jak podpałka czy brykiet, a także o wyborze najlepszego jedzenia dla swoich gości. Takiego grilla możecie przygotować w swoim ogrodzie, a my mamy dla Was przepis na grillowane steki z rostbefu z nutą tequili, które na pewno przypadną Waszym gościom do gustu. Pamiętajcie też o odpowiednich dodatkach, takich jak pieczone na ruszcie warzywa, sałatki czy dipy, by ten czas był jak najsmaczniejszy!
Grillowane steki z rostbefu z Tequilą
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 steki z rostbefu
4 łyżki sosu Hellmann’s Original BBQ
1 łyżeczka Przyprawy do grilla Knorr
Sok z 1 pomarańczy
30 ml tequili
1 posiekana papryczka chili
1 pęczek świeżej kolendry
3 łyżki oliwy z oliwek
1 mieszanka sałat
6 suszonych pomidorów w oleju
3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
Sposób przygotowania:
Steki umyj i osusz na papierowym ręczniku.
W miseczce wymieszaj sos Hellmann’s, który nada marynacie dymny i pikantny smak, przyprawę Knorr, tequilę, sok pomarańczowy, miód, oliwę oraz posiekaną papryczkę chilli i kolendrę.
Powstałą marynatą posmaruj dokładnie wołowe steki i odstaw je na 30 minut w chłodne miejsce.
Po tym czasie steki połóż na dobrze rozgrzanym grillu i smaż ok. 10-15 minut odwracając co jakiś czas. Czas smażenia jest zależny od tego, jak mocno wysmażoną wołowinę lubisz.
Sałatę wymieszaj delikatnie z pomidorami, polej oliwą i posyp startym serem. Gotowe steki podawaj z sałatą i pieczywem.
Wybierz się na wycieczkę rowerową
Majowe weekendy to doskonały czas na aktywny wypoczynek na świeżym powietrzu. Po kilku miesiącach spędzonych w mieszkaniu dobrze jest wyjść na zewnątrz i trochę się rozruszać. Wybierzcie się na wycieczkę rowerową, aby odkryć piękno waszej okolicy i cieszyć się bliskością natury. Planując eskapadę, warto odpowiednio się do niej przygotować i wybrać ciekawe trasy, które zapewnią wam mnóstwo niezapomnianych wrażeń. Sprawdźcie mapy rowerowe swojego regionu, poszukajcie miejsc, gdzie możecie odkryć nieznane dotąd zakątki i urokliwe szlaki. Pamiętajcie też o bezpieczeństwie – wybierajcie trasy odpowiednie dla waszego poziomu zaawansowania, pamiętajcie o kaskach, a przed wyjazdem sprawdźcie stan techniczny swojego roweru. I nie zapomnijcie zabrać ze sobą smacznych przekąsek, które dodadzą wam energii na cały dzień!
Plany na Majówkę? Piknik w plenerze!
Oprócz tradycyjnego majówkowego grilla możecie postawić na lżejsze jedzenie i wybrać się bliskimi na wyjątkowy piknik w plenerze. Zbierzcie rodzinę i przyjaciół na piknik do parku lub nad rzekę i cieszcie się słonecznym dniem na świeżym powietrzu! Przygotujcie kolorowe koce i karimaty, które posłużą jako miejsca do siedzenia i leżenia. Wybierzcie odpowiednie miejsce – park z dużą ilością zieleni, nadbrzeże rzeki lub nawet przydomowy ogród – gdzie będziecie mieli dużo przestrzeni do relaksu i zabawy. No i oczywiście nie zapomnijcie o najsmaczniejszych przekąskach i mrożonych napojach, które z pewnością z chęcią spałaszujecie. My na piknik polecamy Wam kanapkę z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli, która jest łatwa do przeniesienia i wyjątkowo smaczna!
Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
600 g łopatki wieprzowej
4 bułki ciabatty
100 g Sosu Hellmann’s BBQ
3 czerwone cebule
- 2 łyżki miodu
- 200 ml czerwonego wina
- 2 goździki
- 1 kawałek kory cynamonu
- 200 g kapusty pekińskiej
- 1 pęczek natki kolendry
- 3 łyżki Majonezu Hellmann’s Babuni
- 3 łyżki Przyprawy do gyrosa Knorr
- 50 g orzechów ziemnych
Sposób przygotowania:
- Wieprzowinę natrzyj przyprawą do gyrosa Knorr i pozostaw w chłodnym miejscu przez co najmniej 12 godzin. Po tym czasie zawiń ją w folię aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160*C na 4 godziny. Po tym czasie upieczona wieprzowina powinna rozpadać się w ręku.
- Upieczone mięso, sos z pieczenia i kilka łyżek sosu Hellmann’s BBQ przełóż do miski. Jeszcze ciepłe mięso porozrywaj wzdłuż włókien. Mięso trzymaj pod przykryciem w ciepłym miejscu np. piekarniku.
- Cebulę pokrój w półplastry, posiekaj kapustę pekińską i natkę kolendry, orzeszki ziemne upraż na suchej patelni, wystudź, a następnie przesiekaj nożem.
- W średniej wielkości garnku rozgrzej miód. Gdy zacznie się pienić, wrzuć do niego goździki i cynamon. Przyprawy podgrzewaj przez chwilę na karmelizującym się miodzie, po czym dodaj do nich cebulę – smaż około 2-4 minuty, cały czas mieszając. Całość zalej czerwonym winem, i gotuj razem aż wino zupełnie odparuje.
- W kolejnej misce połącz kapustę, majonez, kolendrę i kilka łyżek sosu Hellmann’s BBQ. Wymieszaj.
- Ciabattę przekrój na pół, opiecz w piekarniku lub na patelni grillowej. Na spodnią część nałóż porcję sałatki z kapusty, na sałatce umieść dużą porcję mięsa, na wierzch mięsa połóż dwie łyżki karmelizowanej cebuli i posyp wszystko orzeszkami. Kanapkę przykryj wierzchnią bułką i podawaj z ulubionymi frytkami.
Weekend w domu? Zorganizujcie turniej gier planszowych!
Pogoda się zepsuła i musicie zostać w domu? Nic straconego! We własnych czterech ścianach również można się świetnie bawić. Weekend to idealny czas, by zapomnieć o troskach i poświęcić się rozgrywkom w ulubione gry planszowe lub karciane – oczywiście w gronie rodziny i przyjaciół! Przygotowując się do planszówkowego maratonu pomyślcie o kwestiach organizacyjnych. Weźcie pod uwagę upodobania każdego gościa. Jedni są zwolennikami wielogodzinnych, skomplikowanych gier strategicznych, podczas gdy inni wolą krótkie gry o przejrzystych zasadach. Jeśli trafi się Wam grupa, której członkowie mają różne upodobania, spróbujcie znaleźć tytuł, który będzie gdzieś pośrodku lub po prostu podzielcie swoich gości na dwa zespoły. Zadbajcie także o wygodne miejsce – duży stół i wygodne krzesła będą tutaj niezbędne. Najważniejsza jest oczywiście dobra atmosfera. Możecie więc zorganizować turniej, w którym wyłonicie najlepszego gracza, lub podzielić się na rywalizujące ze sobą drużyny. Nie zapomnijcie też o przygotowaniu przekąsek, dzięki którym Wasi goście będą się doskonale bawić.
Maj, czyli czas na kulinarne eksperymenty
Maj to nie tylko czas rozkwitu przyrody, ale również moment, w którym budzi się w nas nowa kreatywność i ochota na eksperymentowanie w kuchni. Miesiąc ten to doskonały czas na organizację i udział w warsztatach kulinarnych, podczas których będziecie mogli nauczyć się przygotowywać nowe potrawy i napoje, a także rozwijać swoje umiejętności. Planując kuchenne eksperymenty, warto wybrać tematyczne danie lub napój, który będzie stanowił centralny punkt nowych przepisów. Może to być danie ze świeżych sezonowych warzyw i owoców, nowy koktajl owocowy lub nawet tradycyjna potrawa z egzotycznych krajów – możliwości jest wiele, a wasza wyobraźnia jest jedynym ograniczeniem! Możecie zacząć od naszego oryginalnego karaibskiego kurczaka z grilla:
Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
Mięso:
- kurczak cały
- 80 ml Ketchup Hellmann’s Pikantny
- 1 opakowanie przyprawy do grilla Knorr
- 2 szalotki
- 10 g korzenia imbiru (startego)
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- kilka gałązek świeżej bazylii
- kilka gałązek świeżej mięty
- szczypta cynamonu
- szczypta goździków
Salsa ananasowa:
- 50 ml Ketchup Hellmann’s Pikantny
- 1 ananas dojrzały średniej wielkości
- 1 cebula czerwona
- strączek chilli
- 1 pęczek bazylii
- 1 pęczek świeżej mięty
- 80 ml oliwy z oliwek
- 1 cukru brązowego
- sok z 1 limonki
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokrój dowolnie na mniejsze części razem z kośćmi i skórą. Te części kurczaka, które są grube, tak jak piersi czy udka, dodatkowo ponacinaj nożem w odstępach co 1 cm.
W misce pomieszaj: ketchup Hellmann’s z przyprawą do grilla Knorr, szalotkę, czosnek, imbir, mielone goździki, cynamon, sos sojowy, posiekaną miętę i bazylię. Wszystko razem zmiksuj w robocie kuchennym na gładką masę. W powstałej marynacie wymieszaj kawałki kurczaka i pozostaw w lodówce do następnego dnia.
Kawałki kurczaka grilluj na tackach aluminiowych, w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą. Grilluj do momentu gdy kurczak będzie miękki i rumiany.
Salsa ananasowa: obranego ananasa pokrój w drobna kostkę, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, ketchup, oliwę z oliwek, posiekane chilli oraz posiekaną bazylię i miętę. Całość dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki i brązowym cukrem, wszystko razem dokładnie wymieszaj.