Składniki: (na 4-6 porcji):
• bulion 600-800 ml (zależnie od tego jak gęsty krem chcemy uzyskać)
• olej Rapso do smażenia
• 1 dynia piżmowa (ok 1 kg)
• 5 kg batatów
• 2 małe cebule
• 2 ząbki czosnku
• 2 bataty
• pestki słonecznika KRESTO
• pestki dyni KRESTO
• sól
• pieprz
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 1 łyżeczka papryki wędzonej
• kurkuma – do smaku
• imbir świeży – do smaku
• jogurt kozi – do smaku
• natka pietruszki – do smaku
Wykonanie:
1. W garnku podsmażamy pokrojone w kostkę cebule i ząbki czosnku.
2. Dodajemy bataty i wydrążoną dynię, również pokrojone w kostkę, paprykę, kurkumę, starty imbir, sól i pieprz.
3. Dodajemy 500 – 600 ml. bulionu i gotujemy do miękkości.
4. Studzimy.
5. Dodajemy jogurt i całość blendujemy.
6. Po rozlaniu do miseczek/talerzy dekorujemy pestkami słonecznika i dyni.