Kotlet faszerowany jajkiem w panko w sosie z grzybów shiitake

4 porcje. Czas: 60 minut. Poziom trudności: 1. Poziom ostrości: 2
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki:

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki

100 g Panierki panko House of Asia

600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 pokrojona w drobną kostkę i przesmażona cebula

5 jajek

2 łyżki posiekanej dymki

Mąka pszenna do panierowania

Sól i pieprz do smaku

Olej do smażenia

Sos:

200 g Sosu z grzybów shiitake House of Asia

200 ml Mleczka koksowego 16-19 % Kara

Sposób przygotowania:

1. 4 jajka ugotuj na twardo, następnie je obierz ze skorupki.

2. Mięso dopraw solą i pieprzem, dodaj cebulę oraz pastę z czosnku i dobrze wymieszaj. Następnie podziel mięso na 4 części i każdą z nich oblep ugotowane jajka. Potem obtocz w mące, roztrzepanym jajku i na końcu w panko.

3. Kotlety usmaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.

4. Przygotuj sos: do rondla wlej mleczko kokosowe, dodaj sos z grzybów shiitake, doprowadź do wrzenia, a na końcu dopraw pieprzem i dodaj dymkę.

5. Gotowe kotlety podawaj z sosem.

Źródło:

De Care