Artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowi porady medycznej ani dietetycznej.
Onesano, producent naturalnych suplementów diety, wprowadza nową linię żywności wzbogaconej – EstraSOS. To wegańskie sosy do dań głównych, przekąsek i sałatek, pakowane w wygodne saszetki (5 × 10 ml) w popularnych wariantach: chili, czosnek, bazylia & oregano, pomarańcza & rozmaryn oraz koperek. Można je stosować do potraw na ciepło (do 90 °C) lub jako dodatek do wcześniej przygotowanych dań.
Prosty skład i wyłącznie naturalne składniki czynią EstraSOS źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega‑3, omega‑6 i omega‑9 oraz źródłem witamin A, E i D. Produkt jest zabezpieczony przed utlenianiem i łatwy w użyciu – saszetkę można dodać m.in. do makaronu, zupy czy sałatki.
“EstraSOS łączy naturalny smak z wygodą stosowania, idealnie pasując do różnorodnych dań,” mówi Sebastian Duży, dyrektor działu badań Onesano.


Opakowania prezentują produkt będący suplementem diety. Widoczne opisy odnoszą się do ogólnych cech składników produktu – suplement diety nie jest lekiem i nie zastępuje zróżnicowanej diety.
Onesano prezentuje EstraSOS – wegańskie sosy o prostym, w pełni naturalnym składzie, dostępne w poręcznych saszetkach (5 × 10 ml). Sosy są gotowe do użycia bez podgrzewania (można je dodawać do potraw na ciepło do 90 °C) i pasują do dań głównych, przekąsek oraz sałatek.
Wszystkie warianty EstraSOS bazują na odgoryczonym, estryfikowanym oleju lnianym – źródle kwasu alfa‑linolenowego (ALA, omega‑3), a także kwasów tłuszczowych omega‑6 i omega‑9. Ze względu na bogatą zawartość ALA produkt może być opatrzony nutrition claimem:
„Źródło kwasów omega‑3”
(gdyż w 100 g sosu znajduje się ponad 0,3 g ALA) zgodnie z Rozporządzeniem (WE) 1924/2006.
Kwasy tłuszczowe występują w formie estrów etylowych, stosowanej powszechnie w produktach spożywczych, co ułatwia ich wprowadzanie do receptur kulinarnych.
“EstraSOS łączy naturalny smak z wygodą stosowania – idealnie pasuje do zup, makaronów i sałatek,” mówi Sebastian Duży, dyrektor działu badań Onesano.