Karnawał ze smakiem! Pomysły na proste, pyszne i efektowne przekąski

Jak się dobrze bawić w karnawale? Odpowiedź jest równie prosta, jak zorganizowanie udanej „domówki”! Grono przyjaciół, szampańskie nastroje i oczywiście pyszne przekąski – tyle wystarczy, by cieszyć się wspólnie spędzonym czasem. A co najlepiej sprawdzi się w imprezowym menu? Warto postawić przede wszystkim na smak, efekt i … wygodę! Przekąskowe propozycje Sokołowa zachwycą wszystkich zgromadzonych gości, a przygotować je można niezwykle prosto i szybko.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Fot. Sokołów S.A.
Fot. Sokołów S.A.
Fot. Sokołów S.A.
Fot. Sokołów S.A.

Koreczki i kanapki to oczywiście imprezowe klasyki, ale możliwości jest dużo więcej. Najlepiej sprawdzą się takie pomysły kulinarne, które nie wymagają ani dużego nakładu pracy i czasu, ani szczególnych umiejętności kulinarnych. Aby nasze karnawałowe menu okazało się prawdziwym sukcesem, warto przede wszystkim wybrać wysokiej jakości i smaczne produkty oraz sprawdzone, proste przepisy.

Z pomocą przychodzi Sokołów, inspirując do przygotowania dań, które przypadną do gustu zarówno osobom preferującym mięsne smaki, jak i tym, którzy wybierają roślinne propozycje. Zawsze dobrym pomysłem jest deska z przekąskami. Co na niej położyć?

  • Sokołów CHRUP’US Salami Chips – przyjemnie chrupiące plasterki o wyraźnym smaku salami. Unikalną teksturę zapewnia im innowacyjna technologia suszenia powietrzem. Są dostępne w dwóch wariantach: klasycznym oraz chilli.

Cena: Sokołów CHRUP’US Salami Chips Classic – ok. 7,15 zł/op. 25 g

Sokołów CHRUP’US Salami Chips Chilli – 7,13 zł/op. 25 g

  • Sokołów Salami Chips – czyli najpopularniejsza przekąska z salami produkowana w Polsce. To falowane plasterki salami, dostępne w wielu różnych smakach. Świetnie sprawdzą się także np. jako dodatek do sałatek.

Cena: Sokołów Salami Chips klasyczne – 7,99 zł/op. 60 g

Sokołów Salami Chips (warianty smakowe) 7,59 zł/op. 60 g

  • Sokołów Mini Snacki – to miniaturowe formy salami w postaci przekąsek. Wersja wędzona to typowy smak salami dojrzewającego, natomiast wersję pleśniową wyróżnia nuta smakowa tradycyjnych francuskich wędlin. Nie zawierają dodatku fosforanów i sztucznych barwników.

Cena: Sokołów Mini Snacki pleśniowe – 11,99 zł/op. 100 g

Sokołów Mini Snacki wędzone – 8,69 zł/op. 100 g

  • Sokołów Salamitki – to cieniutkie salami w delikatnej jadalnej osłonce. Są dostępne w dwóch wersjach: wędzonej i pleśniowej. Każda z nich dojrzewa do 4 tygodni. Nie zawierają dodatku fosforanów i glutaminianu sodu.

Cena: Sokołów Salamitki pleśniowe – 8,95 zł/op. 80 g

Sokołów Salamitki wędzone – 8,69 zł/op. 80 g

Fot. Sokołów S.A.
Fot. Sokołów S.A.
Fot. Sokołów S.A.
Fot. Sokołów S.A.

 

  • Vege Pasty Z Gruntu Dobre – powstają wyłącznie z naturalnych składników i nie zawierają sztucznych konserwantów. Dostępne są w trzech wersjach: pasta z cukinii z suszonymi pomidorami, pasta z białej fasoli z papryką oraz pasta warzywna z ciecierzycą. Będą idealnym dodatkiem do wrapów czy tortilli, można ich użyć także do przygotowania farszu do przekąskowych, szybkich wypieków z ciasta francuskiego.

Cena: Vege Pasta Z Gruntu Dobre z cukinii z suszonymi pomidorami – 6,65 zł/op. 120 g

Vege Pasta Z Gruntu Dobre warzywna z ciecierzycą – 7,99 zł/op. 120 g

  • Kabanoski Sokoliki – to idealna propozycja na kinder party! To produkty z czystą etykietą (bez sztucznych konserwantów i innych substancji dodatkowych), które wyróżnia ponadto wysoka mięsność. Są delikatnie przyprawione, dzięki czemu mają łagodny, lubiany przez najmłodszych smak. Można je podać z dipem i warzywami pokrojonymi w słupki lub przygotować z ich dodatkiem tartaletki bądź kolorową sałatkę.

Cena: ok. 6,99 zł/op. 75 g

A oto kilka kulinarnych inspiracji, które doskonale sprawdzą się w każdym imprezowym menu!

Fot. Sokołów S.A.

Placuszki z szynką Sokołów, ananasem, suszonymi pomidorami i bakaliami

Czas przygotowywania: 20 minut

Liczba porcji: 10-12 sztuk

Składniki:

1 opakowanie Szynki Sokołowskiej Kruchej SOKOŁÓW

2 plastry świeżego ananasa

6-8 suszonych pomidorów z oleju

2 łyżki orzechów włoskich

2 łyżki migdałów

2 jajka

150 g jogurtu naturalnego gęstego

3/4 szklanki mąki pszennej

1 szczypta proszku do pieczenia

1 szczypta soli

1 łyżeczka mielonych płatków chili

1 łyżeczka kurkumy

olej do smażenia

1 opakowanie serka śmietankowego kanapkowego

1 garść listków pietruszki dekoracyjnej

Przygotowanie:

Jajka, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy mieszamy trzepaczką aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji. Szynkę kroimy w kostkę, pozostawiając 1/2 plastra, który kroimy w paseczki. Ananasa kroimy w słupki, a suszone pomidory w paseczki. Orzechy drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki delikatnie mieszamy (pozostawiając 1 łyżkę posiekanych orzechów), a następnie zalewamy ciastem i ponownie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (ok. 4-5 min z każdej strony) i wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z serkiem śmietankowym, paseczkiem szynki, obsypane orzechami i udekorowane pietruszką.

Fot. Sokołów S.A.

Pieczone jabłka z niebieskim serem, bakaliami i kabanosami Sokołów

Czas przygotowywania: 20 minut

Liczba porcji: 6 sztuk

Składniki:

6 średniej wielkości jabłek

2 kromki chleba tostowego (olej roślinny, 1/2 łyżeczki cynamonu)

1 opakowanie Kabanosów Francuskich SOKOŁÓW

120 g sera z niebieską pleśnią

1 garść orzechów włoskich

2-3 łyżki suszonej żurawiny ciętej

1 łyżka oliwy z oliwek

gałązki rozmarynu do dekoracji

Przygotowanie:

Od jabłek odcinamy górne części i usuwamy gniazda nasienne z większą częścią miąższu. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę chleb. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 min). Pod koniec smażenia dodajemy cynamon. Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego. Kabanosy kroimy na cienkie plasterki, ser ścieramy na tarce o grubych okach, a orzechy drobno siekamy. Przekładamy do miski, dodajemy żurawinę i mieszamy wraz z oliwą. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone jabłka. Ustawiamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół) na 15-20 minut. Gotową przekąskę obsypujemy grzankami i dekorujemy rozmarynem.

Fot. Sokołów S.A.

Wytrawne babeczki z paróweczkami Sokoliki

Czas przygotowywania: 30 minut

Liczba porcji: około 9 sztuk

Składniki:

1 opakowanie parówek Sokoliki SOKOŁÓW

200 g wody w temperaturze pokojowej

400 g mąki pszennej

2 łyżeczki suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżka soli

1 łyżka oliwy z oliwek

1/2 szklanki domowego sosu pomidorowego

1 szklanka mrożonej mieszanki warzywnej marchewka z groszkiem

2 łyżki suszonych ziół kuchni włoskiej

150 g tartego żółtego sera

domowy sos pomidorowy do podania

Przygotowanie:

Do szerokiej miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól, a następnie wlewamy wodę oraz oliwę. Ręcznie lub przy pomocy robota wyrabiamy ciasto, do momentu kiedy będzie elastyczne i gładkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Marchewkę z groszkiem gotujemy do miękkości i odcedzamy. Parówki kroimy na cienkie plasterki. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wygniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Pokrywamy go sosem pomidorowym, posypujemy ziołami, a następnie równomiernie rozkładamy warzywa, parówki oraz około 3/4 przygotowanego sera. Prostokąt kroimy na paski o szerokości około 5 cm i zwijamy w rulony, którymi wypełniamy natłuszczoną formę na większe babeczki (możemy włożyć dwa mniejsze ruloniki lub jeden większy). To co wypadnie z rulonów kładziemy na wierzch, posypujemy pozostałym serem, przykrywamy ściereczką/folia aluminiową i odstawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C (grzanie góra-dół) na około 45 min. Podajemy udekorowane listkami świeżych ziół z sosem pomidorowym.

Fot. Sokołów S.A.

Makaronowe babeczki ze snackami Sokołów

Czas przygotowywania: 20 minut

Liczba porcji: 8

Składniki:

1 opak. Sokołów Salami Chips Klasyczne lub Chilli

1 opak. Sokołów Salamitki Pleśniowe

1 szklanka suchego makaronu ryżyk

1/2 szklanki groszku mrożonego

1/2 szklanki kukurydzy konserwowej

1 marchewka

3 łyżki migdałów

3 jajka

80 g sera żółtego tartego

80 g serka śmietankowego kanapkowego

sól, świeżo mielony pieprz, 1 łyżeczka mielonych płatków chili

gałązki rozmarynu i snacki do dekoracji

Przygotowanie:

Makaron oraz groszek przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniach. Jaja miksujemy z serkiem śmietankowym, solą oraz mielonymi płatkami chili. Z obranej marchewki, przy pomocy obieraczki tworzymy cienkie, niebyt długie wąsy. Migdały drobno siekamy. Salamitki kroimy na plasterki, a salami chips w paseczki. Do szerokiej miski wrzucamy makaron, groszek, kukurydzę, migdały (pozostawiamy odrobinę do dekoracji) oraz tarty żółty ser i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farszem uzupełniamy, naprzemiennie z wybranymi snackami, wgłębienia w silikonowej formie na duże babeczki. Farsz starannie wyrównujemy, a następnie w każdy otwór wlewamy po 1 stołowej łyżce masy jajecznej, aż do wykończenia całego płynu. Blachę wkładamy do piekarnika

nagrzanego do 180° C i pieczemy przez ok. 30 minut. Po przestygnięciu wyciągamy na deskę, obsypujemy posiekanymi drobno migdałami, dekorujemy rozmarynem oraz snackami.

Sokołów S.A.
Sokołów S.A.. to jeden z największych producentów mięsa w Centralno-Wschodniej Europie i jeden z liderów branży w Polsce. Od lat wyznacza standardy i jest prekursorem zmian w sektorze mięsnym. Firma zatrudnia niemal 9 500 osób. Główna siedziba spółki mieści się w Sokołowie Podlaskim. W skład spółki wchodzi 8 zakładów produkcyjnych zlokalizowanych w: Sokołowie Podlaskim, Kole, Robakowie, Dębicy, Czyżewie, Jarosławiu, Tarnowie oraz Osiu. Marka SOKOŁÓW to jedna z najcenniejszych polskich marek, doceniana przez konsumentów szczególnie za smak i wysoką jakość, co potwierdzają liczne nagrody i wyróżnienia – Ulubiona Marka Polaków, złote medale MTP Polagra Food oraz prestiżowy tytuł Solidnego Pracodawcy.

Źródło:

Sokołów S.A.