Koreczki i kanapki to oczywiście imprezowe klasyki, ale możliwości jest dużo więcej. Najlepiej sprawdzą się takie pomysły kulinarne, które nie wymagają ani dużego nakładu pracy i czasu, ani szczególnych umiejętności kulinarnych. Aby nasze karnawałowe menu okazało się prawdziwym sukcesem, warto przede wszystkim wybrać wysokiej jakości i smaczne produkty oraz sprawdzone, proste przepisy.
Z pomocą przychodzi Sokołów, inspirując do przygotowania dań, które przypadną do gustu zarówno osobom preferującym mięsne smaki, jak i tym, którzy wybierają roślinne propozycje. Zawsze dobrym pomysłem jest deska z przekąskami. Co na niej położyć?
Sokołów CHRUP’US Salami Chips – przyjemnie chrupiące plasterki o wyraźnym smaku salami. Unikalną teksturę zapewnia im innowacyjna technologia suszenia powietrzem. Są dostępne w dwóch wariantach: klasycznym oraz chilli.
Cena: Sokołów CHRUP’US Salami Chips Classic – ok. 7,15 zł/op. 25 g
Sokołów CHRUP’US Salami Chips Chilli – 7,13 zł/op. 25 g
Sokołów Salami Chips – czyli najpopularniejsza przekąska z salami produkowana w Polsce. To falowane plasterki salami, dostępne w wielu różnych smakach. Świetnie sprawdzą się także np. jako dodatek do sałatek.
Cena: Sokołów Salami Chips klasyczne – 7,99 zł/op. 60 g
Sokołów Salami Chips (warianty smakowe) 7,59 zł/op. 60 g
Sokołów Mini Snacki – to miniaturowe formy salami w postaci przekąsek. Wersja wędzona to typowy smak salami dojrzewającego, natomiast wersję pleśniową wyróżnia nuta smakowa tradycyjnych francuskich wędlin. Nie zawierają dodatku fosforanów i sztucznych barwników.
Cena: Sokołów Mini Snacki pleśniowe – 11,99 zł/op. 100 g
Sokołów Mini Snacki wędzone – 8,69 zł/op. 100 g
Sokołów Salamitki – to cieniutkie salami w delikatnej jadalnej osłonce. Są dostępne w dwóch wersjach: wędzonej i pleśniowej. Każda z nich dojrzewa do 4 tygodni. Nie zawierają dodatku fosforanów i glutaminianu sodu.
Cena: Sokołów Salamitki pleśniowe – 8,95 zł/op. 80 g
Sokołów Salamitki wędzone – 8,69 zł/op. 80 g
Vege Pasty Z Gruntu Dobre – powstają wyłącznie z naturalnych składników i nie zawierają sztucznych konserwantów. Dostępne są w trzech wersjach: pasta z cukinii z suszonymi pomidorami, pasta z białej fasoli z papryką oraz pasta warzywna z ciecierzycą. Będą idealnym dodatkiem do wrapów czy tortilli, można ich użyć także do przygotowania farszu do przekąskowych, szybkich wypieków z ciasta francuskiego.
Cena: Vege Pasta Z Gruntu Dobre z cukinii z suszonymi pomidorami – 6,65 zł/op. 120 g
Vege Pasta Z Gruntu Dobre warzywna z ciecierzycą – 7,99 zł/op. 120 g
Kabanoski Sokoliki – to idealna propozycja na kinder party! To produkty z czystą etykietą (bez sztucznych konserwantów i innych substancji dodatkowych), które wyróżnia ponadto wysoka mięsność. Są delikatnie przyprawione, dzięki czemu mają łagodny, lubiany przez najmłodszych smak. Można je podać z dipem i warzywami pokrojonymi w słupki lub przygotować z ich dodatkiem tartaletki bądź kolorową sałatkę.
Cena: ok. 6,99 zł/op. 75 g
A oto kilka kulinarnych inspiracji, które doskonale sprawdzą się w każdym imprezowym menu!
Placuszki z szynką Sokołów, ananasem, suszonymi pomidorami i bakaliami
Czas przygotowywania: 20 minut
Liczba porcji: 10-12 sztuk
Składniki:
1 opakowanie Szynki Sokołowskiej Kruchej SOKOŁÓW
2 plastry świeżego ananasa
6-8 suszonych pomidorów z oleju
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki migdałów
2 jajka
150 g jogurtu naturalnego gęstego
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szczypta proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 łyżeczka mielonych płatków chili
1 łyżeczka kurkumy
olej do smażenia
1 opakowanie serka śmietankowego kanapkowego
1 garść listków pietruszki dekoracyjnej
Przygotowanie:
Jajka, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy mieszamy trzepaczką aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji. Szynkę kroimy w kostkę, pozostawiając 1/2 plastra, który kroimy w paseczki. Ananasa kroimy w słupki, a suszone pomidory w paseczki. Orzechy drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki delikatnie mieszamy (pozostawiając 1 łyżkę posiekanych orzechów), a następnie zalewamy ciastem i ponownie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (ok. 4-5 min z każdej strony) i wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z serkiem śmietankowym, paseczkiem szynki, obsypane orzechami i udekorowane pietruszką.
Pieczone jabłka z niebieskim serem, bakaliami i kabanosami Sokołów
Czas przygotowywania: 20 minut
Liczba porcji: 6 sztuk
Składniki:
6 średniej wielkości jabłek
2 kromki chleba tostowego (olej roślinny, 1/2 łyżeczki cynamonu)
1 opakowanie Kabanosów Francuskich SOKOŁÓW
120 g sera z niebieską pleśnią
1 garść orzechów włoskich
2-3 łyżki suszonej żurawiny ciętej
1 łyżka oliwy z oliwek
gałązki rozmarynu do dekoracji
Przygotowanie:
Od jabłek odcinamy górne części i usuwamy gniazda nasienne z większą częścią miąższu. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę chleb. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 min). Pod koniec smażenia dodajemy cynamon. Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego. Kabanosy kroimy na cienkie plasterki, ser ścieramy na tarce o grubych okach, a orzechy drobno siekamy. Przekładamy do miski, dodajemy żurawinę i mieszamy wraz z oliwą. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone jabłka. Ustawiamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół) na 15-20 minut. Gotową przekąskę obsypujemy grzankami i dekorujemy rozmarynem.
Wytrawne babeczki z paróweczkami Sokoliki
Czas przygotowywania: 30 minut
Liczba porcji: około 9 sztuk
Składniki:
1 opakowanie parówek Sokoliki SOKOŁÓW
200 g wody w temperaturze pokojowej
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 szklanki domowego sosu pomidorowego
1 szklanka mrożonej mieszanki warzywnej marchewka z groszkiem
2 łyżki suszonych ziół kuchni włoskiej
150 g tartego żółtego sera
domowy sos pomidorowy do podania
Przygotowanie:
Do szerokiej miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól, a następnie wlewamy wodę oraz oliwę. Ręcznie lub przy pomocy robota wyrabiamy ciasto, do momentu kiedy będzie elastyczne i gładkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Marchewkę z groszkiem gotujemy do miękkości i odcedzamy. Parówki kroimy na cienkie plasterki. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wygniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Pokrywamy go sosem pomidorowym, posypujemy ziołami, a następnie równomiernie rozkładamy warzywa, parówki oraz około 3/4 przygotowanego sera. Prostokąt kroimy na paski o szerokości około 5 cm i zwijamy w rulony, którymi wypełniamy natłuszczoną formę na większe babeczki (możemy włożyć dwa mniejsze ruloniki lub jeden większy). To co wypadnie z rulonów kładziemy na wierzch, posypujemy pozostałym serem, przykrywamy ściereczką/folia aluminiową i odstawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C (grzanie góra-dół) na około 45 min. Podajemy udekorowane listkami świeżych ziół z sosem pomidorowym.
Makaronowe babeczki ze snackami Sokołów
Czas przygotowywania: 20 minut
Liczba porcji: 8
Składniki:
1 opak. Sokołów Salami Chips Klasyczne lub Chilli
1 opak. Sokołów Salamitki Pleśniowe
1 szklanka suchego makaronu ryżyk
1/2 szklanki groszku mrożonego
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
1 marchewka
3 łyżki migdałów
3 jajka
80 g sera żółtego tartego
80 g serka śmietankowego kanapkowego
sól, świeżo mielony pieprz, 1 łyżeczka mielonych płatków chili
gałązki rozmarynu i snacki do dekoracji
Przygotowanie:
Makaron oraz groszek przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniach. Jaja miksujemy z serkiem śmietankowym, solą oraz mielonymi płatkami chili. Z obranej marchewki, przy pomocy obieraczki tworzymy cienkie, niebyt długie wąsy. Migdały drobno siekamy. Salamitki kroimy na plasterki, a salami chips w paseczki. Do szerokiej miski wrzucamy makaron, groszek, kukurydzę, migdały (pozostawiamy odrobinę do dekoracji) oraz tarty żółty ser i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farszem uzupełniamy, naprzemiennie z wybranymi snackami, wgłębienia w silikonowej formie na duże babeczki. Farsz starannie wyrównujemy, a następnie w każdy otwór wlewamy po 1 stołowej łyżce masy jajecznej, aż do wykończenia całego płynu. Blachę wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 180° C i pieczemy przez ok. 30 minut. Po przestygnięciu wyciągamy na deskę, obsypujemy posiekanymi drobno migdałami, dekorujemy rozmarynem oraz snackami.