Roślinne omlety z purée z batatów i świeżą sałatką
Idealnym i bardzo prostym w realizacji pomysłem jest dodanie świeżej, lekkiej sałatki do bardziej sytego i pożywnego posiłku. Świetną propozycją będzie zatem purée z batatów (lub w innych wariacjach – ziemniaków lub marchewki), podane z roślinnymi omletami na sałatce z sałaty, ogórka i jogurtu. Jogurt doda całości ciekawego smaku, a w razie potrzeby możemy dodać do niego ulubione przyprawy.
Sałatka może być jednak nie tylko dodatkiem, ale także pełnowartościowym daniem. Należy jedynie dodać do niej bardziej sycące składniki, np. roślinne kiełbaski, kaszę albo ryż. Dzięki temu możliwe będzie dodanie do diety sporej ilości witamin, a jednocześnie pozostaniemy najedzeni. Kluczowy jest tutaj odpowiednio dobrany dressing, który połączy składniki i podbije ich smak.
· miód – łyżka
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z funkcją grilla). Paprykę i cebulę przekroić na 4 części i ułożyć na blaszce do pieczenia, wyłożyć pomidorki wraz z gałązką, czosnek (nie obierać, odkroić delikatnie górną część), polać oliwą, posypać świeżymi ziołami, solą i pieprzem. Piec ok. 40 minut, aż warzywa będą ładnie przypieczone. W międzyczasie przygotować sos: najpierw wymieszać widelcem miód z 3 łyżkami oliwy, dodać ocet balsamiczny i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Kiełbaski podsmażyć wg instrukcji na opakowaniu.
Upieczone warzywa wymieszać z sałatą i sosem, na wierzch wyłożyć kiełbaski. Dodatki w postaci jogurtu, przypraw, wysokiej jakości oleju czy dressingu mogą diametralnie zmienić smak dania. Jak widać, przygotowanie pysznego posiłku z dodatkiem warzyw nie musi być więc wyzwaniem. Należy jedynie zadbać o kilka elementów, które sprawią, że zasmakuje on nawet największemu niejadkowi.