Przyprawy – bogactwo kuchni roślinnej
Przyprawy stanowią bardzo ważny element każdej kuchni, a szczególnie tej roślinnej. To one nadają potrawom zupełnie nieoczekiwany smak oraz głębię. Odtwarzając mięsne potrawy warto sięgnąć po sos sojowy, który zapewnia umami, czyli tzw. piąty, mięsny smak. W daniach, które tradycyjnie są jajeczne sprawdzi się czarna sól, znana również jako kala namak. Dzięki zawartości siarczanów, pachnie i smakuje ona jak jaja. Poza tym jednak wciąż jest to chlorek sodu, dlatego stosując ją do przyprawienia potrawy lepiej zrezygnować ze zwykłej soli kuchennej. Warto zaopatrzyć się także w paprykę wędzoną. Jej dymny aromat świetnie sprawdza się w daniach, gdzie tradycyjnie występuje kiełbasa czy wędzone wędliny. To wspaniały dodatek np. do leczo, gulaszów lub sosów.
Kompozycje, które sprawiają, że cieknie ślinka
Tradycyjne dania serwowane w polskich domach zazwyczaj opierały się na mięsie w różnych odsłonach. Nie zapominajmy jednak o dodatkach, z którymi są serwowane – one także w dużej mierze kreują smak i przywołują miłe wspomnienia z dziecięcych lat. Właśnie dlatego pulpeciki najlepiej smakują z sosem pomidorowym lub koperkowym, a smażone na patelni kiełbaski – z cebulką. Niedziela z kolei wielu z nas kojarzy się z zapachem ogórków do mizerii, która idealnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i kotletami. Przygotowując roślinne wersje potraw warto zadbać o odpowiednio skomponowane i dobrane dodatki.