Karnawał to czas zimowych zabaw, bali kostiumowych, spotkań ze znajomymi, a także imprez firmowych. W tym roku, ten wesoły czas, rozpoczął się 6 stycznia i potrwa do 22 lutego. Choć obecnie nie jest tak hucznie obchodzony, jak za czasów naszych pradziadów, to w dalszym ciągu tradycyjnie urządzane są bale i spotkania, podczas których jedynym wymogiem jest zabawa w doborowym towarzystwie, szczególnie w tzw. ostatki (dawniej zapusty), czyli ostatni dzień karnawału.
Carnevale
Karnawał z włoskiego „carnevale”, pochodzi z łaciny „carne-levàmen”, co oznacza pożegnanie mięsa. To czas, kiedy wraz z dźwiękami muzyki, suto zastawionymi stołami i zabawą przygotowywano się na Wielki Post. Karnawał w Polsce był to okres zimowych szaleństw z kuligami, trwającymi nawet kilka dni, podczas których jeżdżono wozami lub saniami od jednego domostwa do kolejnego na wystawne uczty.
Ze względu na koloryt oraz spektakularność, najbardziej znane są karnawały: włoski z Wenecji i brazylijski z Rio de Janeiro. Wenecki słynie z pięknych strojów z epoki oraz misternie zdobionych masek. Tradycyjnie był to wyjątkowy czas, kiedy, dzięki maskom, zacierały się różnice społeczne, dając możliwość każdemu, niezależnie od pochodzenia, wziąć udział w zabawie na ulicach miasta. W Rio de Janeiro przygotowania do karnawału trwają cały rok. Ludzie wychodzą na ulice w kostiumach, tańcząc sambę przez 5 dni i nocy, bez przerwy! A jak obecnie świętujemy czas karnawału?
Karnawałowe inspiracje
Bal kostiumowy to doskonały pomysł dla wszystkich tych, którzy lubią przebieranki. Takie bale często mają temat przewodni, typu postaci filmowe lub z konkretnego serialu fantasy. Możliwości jest wiele. A jak bal, to oczywiście odpowiednia muzyka oraz przekąski i napoje. Rekomendujemy szybkie tosty. Nawet jeśli zabraknie ich podczas imprezy, można bez problemu przygotować kolejną turę.
Wieczór z grami planszowymi, które nie tracą na popularności, to również świetny sposób na miło spędzony czas i doskonały pretekst do spotkania. Oczywiście polecany jest tym, którzy od hucznych zabaw, wolą kameralne spotkania w bliskim gronie. Idealną przekąską na wieczór będzie mozzarella w panierce z ulubionym sosem. Równie dobrze sprawdzi się podczas wieczoru ze znajomymi w zaciszu domowym przy maratonie filmowym.
A na ostatni tydzień karnawału, który rozpoczyna Tłusty czwartek rekomendujemy słodkie oponki z lukrem. Po prostu rozpływają się w ustach i doskonale pasują na zakończenie okresu zabaw. Smacznego!
Tosty z serem i szynką
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 3
Składniki:
8 kromek pieczywa tostowego
50 g sera żółtego
3 łyżki Majonezu Hellmann’s
50 g szynki
Sposób przygotowania:
Kromki pieczywa tostowego ułóż na blaszce i zapiecz w piekarniku z dwóch stron, używając funkcji grill lub przygotuj w tosterze. Zapieczone tosty posmaruj majonezem i ułóż na nich po plasterku szynki i sera.
Ponownie zapiecz chwilę w piekarniku, aby ser się rozpuścił. Gotowe tosty złóż razem i przekrój na pół. Gotowe!
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 8
Składniki:
250 ml wody
125 g masła
140 g mąki pszennej
4 jajka
1l oleju do smażenia
Lukier:
170 g cukru pudru
30 ml wody
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej wodę. Dodaj masło. Doprowadź do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia się masła. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Odstaw do wystudzenia.
Ciasto miksuj lub mieszaj, wbijając po kolei jajka. Powinno być gęste.
Z papieru do pieczenia wytnij kwadraty o wymiarach ok. 10 x 10 cm. Porcje ciasta przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj okrągłe oponki.
Olej doprowadź do wrzenia. Na rozgrzany olej wkładaj papierki z oponkami (oponką do dołu). Po 2 – 3 minutach ściągnij papier i odwróć oponki na druga stronę.
Oponki smaż na złoty kolor. Odcedź z nadmiaru tłuszczu.
Cukier puder wymieszaj z wodą, aż powstanie gesty lukier. Polewaj nim oponki.
Mozarella w panierce
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
400 g sera mozarella
1 opakowanie Knorr Fix Panierka Chrupiący Kurczak z Papryką
100 ml wody
80 ml mąki
100 ml oleju roślinnego do smażenia
Sposób wykonania:
Ser pokrój w grube na 2 cm kawałki o długości 4-5 cm.
Mąkę rozmieszaj z wodą, w powstałym cieście zanurz pojedynczo kawałki sera, a następnie obtocz je w panierce Knorr.
Mozzarellę smaż na złoty kolor w rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony. Podawaj z ulubionym sosem.