Gastronomiczne ekspresy do kawy – jak wybrać najlepsze?

Gastronomiczne ekspresy do kawy to specjalistyczne urządzenia kawowe przeznaczone do użytku w branży gastronomicznej, w tym w kawiarniach, restauracjach, hotelach i innych miejscach, gdzie serwowana jest kawa na większą skalę. Sprawdzają się też w firmie cateringowej. Są projektowane i konstruowane z myślą o obsłudze dużej liczby klientów i zapewnieniu wysokiej jakości napojów kawowych. Jak spośród wielu dostępnych wybrać najlepsze urządzenie?
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
dad-hotel-wuoztq3hp9q-unsplash

Podsumowanie:

  • Wybór gastronomicznych ekspresów do kawy jest czasochłonny, ale zdecydowanie warto poświęcić temu odpowiednio dużo czasu i uwagi. Bo dobrze wybrane urządzenie służy latami, umożliwiając rozwój biznesu.
  • Do dyspozycji masz ekspresy automatyczne, kolbowe i przelewowe. Każdy z nich sprawdzi się w nieco innych okolicznościach.
  • Istnieje pula cech, które należy uwzględnić, szukając dobrych ekspresów gastronomicznych. To przede wszystkim wydajność i trwałość, a także sposób obsługi, konserwacji i podłączenia. Znaczenie ma też rozmiar, design i obecność młynka oraz spieniacza.

Rodzaje gastronomicznych ekspresów do kawy

W gastronomii używane są różne rodzaje ekspresów:

  • Automatyczne – najbardziej popularne, bo oferują kawę wysokiej jakości przy minimalnym wysiłku związanym z obsługą urządzenia. Wystarczy dostarczyć ekspresowi dobre ziarna kawy i wodę, następnie za pomocą kilku przycisków określić pożądany typ napoju, a ekspres całą pracę wykona za Ciebie. To idealne rozwiązania dla osób oczekujących wydajności, powtarzalności jakości i smaku każdej filiżanki kawy, a także łatwości obsługi.
  • Kolbowe – nieodzowny element wyspecjalizowanych kawiarni i hoteli. Wymagają aktywnej obsługi przez doświadczonego pracownika, ale za to dają niemal nieograniczone możliwości parzenia, dzięki którym można serwować wyjątkową kawę, spełniającą oczekiwania nawet najbardziej wymagających gości. Takie gastronomiczne ekspresy do kawy podkreślają też klasę lokalu i kunszt baristy.
  • Przelewowe – cieszą się dużym uznaniem. Dają bowiem okazję do przygotowania dużej ilości kawy w krótkim czasie, a pozbawione zaawansowanej automatyki wykazują największą odporność na awarie. Serwują jednak wyłącznie czarną, filtrowaną kawę, którą dopiero w następnej kolejności, już poza ekspresem, można połączyć z mlekiem lub pianką. Urządzenia tego typu stanowią niezbędne wyposażenie kantyn, stołówek, sal śniadaniowych w hotelach i wielu innych miejsc.

Gastronomiczne ekspresy do kawy – najważniejsze cechy

Wydajność

Gastronomiczne ekspresy do kawy są zazwyczaj wyposażone w mocne grzałki i większe pojemniki na wodę oraz kawę. Dzięki temu mogą przygotować większą ilość espresso lub innych napojów kawowych w krótkim czasie. To niezbędna cecha umożliwiająca sprawną obsługę gości.

Trwałość

Dobre ekspresy gastronomiczne cechuje trwałość i odporność na intensywną eksploatację. Są zwykle wykonane z wysokiej jakości materiałów, takich jak stal nierdzewna, co zapewnia długą żywotność urządzenia.

Obsługa i konserwacja

Ekspresy gastronomiczne do kawy to urządzenia dedykowane biznesowi. Łatwość obsługi jest w nich na wagę złota i powinna obejmować zarówno sprawne przygotowanie napojów, jak i maksymalnie uproszczone czyszczenie. Duże znaczenie ma też konserwacja. Jeśli nie czujesz się zbyt pewnie w kwestiach technicznej obsługi takich urządzeń i obawiasz się awarii, rozważ wynajem ekspresu gastronomicznego, zamiast zakupu na własność. W ramach takiej usługi często możesz bowiem liczyć na bezpłatne wsparcie serwisowe.

Młynek i spieniacz

Gastronomiczne ekspresy do kawy (https://www.tchibo-coffeeservice.pl/asortyment/ekspresy/) mają za zadanie zaserwować kawę wielu osobom o różnych potrzebach. Duża część tych urządzeń to automatyczne ekspresy do kawy z wbudowanym młynkiem do kawy oraz spieniaczem mleka. Umożliwiają przygotowanie napojów klasycznych (czarnych i białych) oraz deserowych i nie wymagają ręcznego mielenia ziaren kawy. W gastronomii stosowane są jednak także ekspresy przelewowe, w których mielenie odbywa się poza urządzeniem, przy użyciu ręcznego młynka i które oferują czarną, filtrowaną kawę.

Design i rozmiar

Ekspresy gastronomiczne różnią się rozmiarem i designem. Dzięki temu pasują do różnych wnętrz. Niektóre są kompaktowe, inne bardziej rozbudowane. Dostępne są modele inspirowane stylem retro, a także nowoczesne i minimalistyczne urządzenia. Wybierz to, które będzie najbardziej spójne z Twoim biznesem!

Źródło:

Materiał partnera