Dżem z dyni

Dynia to warzywo, które wspaniale smakuje nie tylko w wersji wytrawnej, ale też w słodkiej. Prezentujemy sprawdzone przepisy na słodkie małe co nieco z dynią w roli głównej.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 5

Składniki:

  • 1 kg dyni piżmowej

  • 400 g cukru

  • 3 cm świeżego imbiru

  • 2 pomarańcze

  • 1 cytryna

  • 3 goździki

  • ½ łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka pektyny

Sposób przygotowania:

  1. Słoiki umyj, a następnie wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut.

  2. Dynię obierz ze skóry, pokrój w kostkę, imbir zetrzyj na tarce. Pomarańcze i cytrynę zalej wrzątkiem, wyszoruj, a następnie przekrój na cztery części i pokrój w plasterki.

  3. Rozpuść cukier na dnie garnka, a gdy zacznie się karmelizować dodaj pomarańcze, cytrynę, imbir, goździki oraz cynamon. Owoce smaż w cukrze przez dłuższą chwilę, dodaj dynię i zalej całość szklanką wody i pektyną. Wszystko razem duś około 20 – 30 minut tak, aby dynia zmiękła. Na tym etapie możesz ją rozdrobnić mikserem, ale nie jest to konieczne.

  4. Gorącym dżemem napełnij słoiczki, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika. Słoiki mocno zakręć, ustaw do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.

Źródło:

Knorr