Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 5
Składniki:
-
1 kg dyni piżmowej
-
400 g cukru
-
3 cm świeżego imbiru
-
2 pomarańcze
-
1 cytryna
-
3 goździki
-
½ łyżeczki cynamonu
-
1 łyżeczka pektyny
Sposób przygotowania:
-
Słoiki umyj, a następnie wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut.
-
Dynię obierz ze skóry, pokrój w kostkę, imbir zetrzyj na tarce. Pomarańcze i cytrynę zalej wrzątkiem, wyszoruj, a następnie przekrój na cztery części i pokrój w plasterki.
-
Rozpuść cukier na dnie garnka, a gdy zacznie się karmelizować dodaj pomarańcze, cytrynę, imbir, goździki oraz cynamon. Owoce smaż w cukrze przez dłuższą chwilę, dodaj dynię i zalej całość szklanką wody i pektyną. Wszystko razem duś około 20 – 30 minut tak, aby dynia zmiękła. Na tym etapie możesz ją rozdrobnić mikserem, ale nie jest to konieczne.
-
Gorącym dżemem napełnij słoiczki, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika. Słoiki mocno zakręć, ustaw do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.