Domowe bułki z ziarnami

Pożywne, domowe pieczywo z dużą ilością ziaren jest doskonałym pomysłem na pyszne, wartościowe śniadanie bądź lekką kolację. Dzisiaj proponujemy ciepłe bułeczki urozmaicone pestkami słonecznika oraz dyni. Pycha!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki (około 18 bułek):

• 750 g mąki pszennej chlebowej (typ 720)
• 235 ml letniego mleka
• 210 ml letniej wody
• 35 g świeżych drożdży
• 6 łyżek słonecznika i pestek dyni KRESTO
• 1 jajko M
• 3 łyżki oleju Rapso
• 2 łyżeczki soli
• 1,5 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

• białko z 1 jajka do posmarowania bułek
• słonecznik, pestki dyni KRESTO

Wykonanie:

1. Zrób zaczyn. W tym celu połącz mleko, drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstaw na około 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować – będzie podrastać i pienić się.
2. Do misy miksera dodaj mąkę, zaczyn, wodę, pestki, sól, jajko i zacznij wyrabiać ciasto używając końcówki do ciasta drożdżowego lub wyrabiaj ręcznie – wyrabiamy około 10 minut.
3. Dodaj do ciasta olej i na wolnych obrotach miksuj aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty przez ciasto.
4. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę, do podwojenia objętości ciasta.
5. Przygotuj 2 duże blaszki, np. te z wyposażenia piekarnika. Wyłóż je papierem do pieczenia lub posmaruj olejem i posyp mąką.
6. Wyrabiaj ciasto ręką około 1 minutę.
7. Odrywaj kawałki ciasta (waga: około 90 g), chwilkę wyrabiaj, formując kulkę, układaj je na blaszce. Powtarzaj tę czynność z resztą ciasta.
8. Posmaruj bułki białkiem przy pomocy pędzelka i posyp ziarnami.
9. Przykryj ściereczką blaszki z bułeczkami i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
10. Po tym czasie delikatnie spłaszcz dłonią każdą z bułek i wstaw 1 blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180°C.
11. Bułeczki piecz około 20 minut, do ładnego zarumienienia.
12. Czynność powtórz z drugą blaszką.
13. Upieczone bułeczki studzimy na kratce.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska