Deser nie musi być na słodko! 3 wytrawne propozycje, które na stałe zagoszczą w Twoim menu

Czekolada, śmietanka, owoce – to jedne z głównych składników deserów. Choć często lubimy sobie osłodzić życie, czasami warto spróbować nowych, nieoczywistych połączeń. Wytrawne propozycje nie tylko pobudzą naszą kreatywność i kubki smakowe, ale także pozwolą przemycić do deseru więcej wartościowych składników odżywczych.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

1. Muffiny cukiniowe – porcja warzyw w wygodnej formie

Muffinki to znany deser kuchni amerykańskiej. Zwykle wypełnione kawałkami czekolady i w towarzystwie słodkiego kremu, wypieki te świetnie sprawdzą się również w wersji na słono! To także łatwy sposób na łagodne wprowadzanie warzyw do dziecięcej diety – w formie wytrawnego śniadania lub jako zawartość szkolnego lunchboxa.

Składniki:
· 2 średniej wielkości cukinie
· 1 cebula
· 2 jajka
· 100 g Dipu śmietanowego z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu Crème Fraiche Mlekpol
· pół szklanki mąki pszennej
· 100 g sera żółtego gouda Mlekpol
· 1 łyżeczka ziół prowansalskich
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

· sól i pieprz

Przygotowanie: Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie przekładamy na sito i solimy. Odstawiamy na 10 minut, a po tym czasie dokładnie odciskamy z wody. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ścieramy żółty ser, a cebulę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy cukinie, cebulę i ser. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z Dipem śmietanowym, proszkiem do pieczenia i ziołami prowansalskimi. Następnie łączymy obie masy. Dodajemy mąkę, sól i pieprz do smaku. Ciasto wlewamy do silikonowych foremek na muffinki, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20–25 minut.

2. Deser z marchewką, nasionami chia i żurawiną

Fot. Mlekpol

Wraz ze zbliżającą się nieuchronnie jesienią coraz częściej myślimy o kremowych, sycących posiłkach. Jednym z nich z powodzeniem może być pudding chia, który nie tylko na długo zaspokoi uczucie głodu, ale dzięki ciekawym dodatkom – odkryje przed nami nowe kulinarne połączenia.

Składniki:
· 3 łyżki nasion chia
· 250 ml mleka Łaciate 3,2%
· 2 łyżki płatków migdałowych
· 2 duże marchewki
· 3 łyżki soku z cytryny
· 2 łyżki owoców granatu
· 2 łyżki żurawiny

· 1 łyżka miodu

Przygotowanie: Podgrzewamy mleko tak, by nie doprowadzić go do wrzenia. Gdy będzie gorące, zalewamy nim nasiona chia. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. Marchewki obieramy i kroimy w plastry – następnie miksujemy je na drobną masę w blenderze. Do nasion chia nasączonych mlekiem dodajemy łyżkę miodu i żurawinę. Deser układamy warstwami w naczyniach. Na spód kładziemy zmiksowane marchewki. Następnie wlewamy mleko z nasionami chia i żurawiną, a wierzch dekorujemy owocami granatu i prażonymi płatkami migdałów.

3. Tarta z boczkiem, pomidorem i serem – sycące danie z twistem

Fot. Mlekpol

Jeśli jednak macie ochotę na większy posiłek, spróbujcie nowej, wytrawnej wersji tarty. Tym razem w towarzystwie aromatycznego boczku, sera i pomidora.


Składniki na ciasto:
· 200 g mąki
· 100 g masła ekstra Łaciate
· pół szklanki wody
· szczypta soli
Składniki na farsz:
· 4 cebule
· 250 g boczku wędzonego
· 100 g sera żółtego Edam
· 200 ml mleka Łaciate 3,2%
· 200 g śmietanki Łaciatej 12%
· 2 żółtka
· 2 pomidory
· sól, pieprz
· pół łyżeczki tymianku, oregano, chili w proszku

Przygotowanie: 
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy odrobiną masła. Następnie wykładamy na nią ciasto i nakłuwamy je widelcem. Formę wstawiamy do pieczenia na 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz: cebulę kroimy w piórka, a boczek w średnią kostkę i podsmażamy go bez dodatku tłuszczu, po czym zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy cebulę, dodajemy do niej sól, pieprz i tymianek. Jajka roztrzepujemy w misce, następnie wlewamy mleko i śmietankę oraz dodajemy pieprz, chili i oregano, a także starty ser. Mieszamy do połączenia składników.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, którego nie wyłączamy. Pomidory kroimy w kostkę. Mieszamy warzywa i boczek z gotowym sosem śmietanowo-serowym, następnie powstały farsz wykładamy na spód tarty. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 40 minut.
Wytrawne desery to wspaniała okazja, by spróbować swoich sił w kuchni, przetestować nowe, nieoczywiste połączenia i zaskoczyć domowników lub gości.

Źródło:

Mlekpol