Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
-
300 g dyni hokkaido
-
2 pomarańcze
-
300 g mąki migdałowej
-
100 g daktyli
-
2 łyżki kaszy manny
-
5 jajek
-
100 g masła orzechowego
-
50 g oleju rzepakowego
-
1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka cynamonu
-
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
-
½ łyżeczki suszonego imbiru
-
1 laska wanilii
-
5 goździków
-
1 łyżka ksylitolu
Sposób przygotowania:
-
Dynię przekrój na 4 części, usuń pestki, zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30-40 minut. Po tym czasie dynię i daktyle rozdrobnij na gładkie puree w kielichu miksera (dyni nie trzeba obierać).
-
Pomarańcze zanurz we wrzątku, dokładnie wyszoruj, a następnie otrzyj z nich skórkę. Goździki rozetrzyj na drobny miał w moździerzu, laskę wanilii przekrój na pół i wydobądź z niej ziarna.
-
Jajka rozdziel, żółtka połącz z masą dyniową, dodaj przyprawy: wanilię, gałkę muszkatołową, ksylitol, imbir, cynamon, goździki, mąkę z migdałów, proszek do pieczenia, kaszę mannę, masło orzechowe, skórkę z pomarańczy i olej. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera na gładką i jednolitą masę.
-
Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do masy z dyni i delikatnie połącz.
-
Ciasto przełóż do foremki wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 60 minut. Voilà!