Ciasto z dyni i pomarańczy

Dynia to warzywo, które wspaniale smakuje nie tylko w wersji wytrawnej, ale też w słodkiej. Prezentujemy sprawdzone przepisy na słodkie małe co nieco z dynią w roli głównej.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 300 g dyni hokkaido

  • 2 pomarańcze

  • 300 g mąki migdałowej

  • 100 g daktyli

  • 2 łyżki kaszy manny

  • 5 jajek

  • 100 g masła orzechowego

  • 50 g oleju rzepakowego

  • 1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

  • ½ łyżeczki suszonego imbiru

  • 1 laska wanilii

  • 5 goździków

  • 1 łyżka ksylitolu

Sposób przygotowania:

  1. Dynię przekrój na 4 części, usuń pestki, zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30-40 minut. Po tym czasie dynię i daktyle rozdrobnij na gładkie puree w kielichu miksera (dyni nie trzeba obierać).

  2. Pomarańcze zanurz we wrzątku, dokładnie wyszoruj, a następnie otrzyj z nich skórkę. Goździki rozetrzyj na drobny miał w moździerzu, laskę wanilii przekrój na pół i wydobądź z niej ziarna.

  3. Jajka rozdziel, żółtka połącz z masą dyniową, dodaj przyprawy: wanilię, gałkę muszkatołową, ksylitol, imbir, cynamon, goździki, mąkę z migdałów, proszek do pieczenia, kaszę mannę, masło orzechowe, skórkę z pomarańczy i olej. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera na gładką i jednolitą masę.

  4. Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do masy z dyni i delikatnie połącz.

  5. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 60 minut. Voilà!

Źródło:

Knorr