SKŁADNIKI:
· 2 jajka
· 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
· 150 ml oleju roślinnego
· 200 g drobno startej marchewki
· 50 g posiekanych orzechów włoskich
· 75 drobno pokrojonego ananasa (świeży lub z puszki)
· 50 g wiórków kokosowych
· 200 g mąki
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka sody
· 1 łyżeczka cynamonu
· szczypta soli
POLEWA:
· 200 g serka kremowego śmietankowego
· 100 g cukru pudru
· 50 g masła
PRZYGOTOWANIE:
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości, dodać cukier i ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym i cieniutkim strumieniem olej. Dodać marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni Celsjusza.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 1 godzinę.
POLEWA:
Ubić serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. W tym czasie dobrze wystudzone ciasto przekroić na pół. Spodnią warstwę posmarować 1/3 ilości polewy. Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować pozostałą polewą.
Można udekorować orzechami.
Autor przepisów i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy