Ciasto marchewkowe

W przygotowaniach do świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć aromatycznego i soczystego ciasta marchewkowego, które jest nie tylko doskonałym smakołykiem, ale również ozdobą świątecznego stołu. To tradycyjne danie cieszy się popularnością nie tylko ze względu na swoją wyjątkową konsystencję, ale także za sprawą połączenia delikatności marchwi z korzennymi przyprawami.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
ciasto marchewkowe

SKŁADNIKI:

· 2 jajka

· 200 g drobnego cukru lub cukru pudru

· 150 ml oleju roślinnego

· 200 g drobno startej marchewki

· 50 g posiekanych orzechów włoskich

· 75 drobno pokrojonego ananasa (świeży lub z puszki)

· 50 g wiórków kokosowych

· 200 g mąki

· ½ łyżeczki proszku do pieczenia

· 1 łyżeczka sody

· 1 łyżeczka cynamonu

· szczypta soli

POLEWA:

· 200 g serka kremowego śmietankowego

· 100 g cukru pudru

· 50 g masła

PRZYGOTOWANIE:

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości, dodać cukier i ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym i cieniutkim strumieniem olej. Dodać marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 150 stopni Celsjusza.

Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie wymieszać do połączenia składników.

Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 1 godzinę.

POLEWA:

Ubić serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. W tym czasie dobrze wystudzone ciasto przekroić na pół. Spodnią warstwę posmarować 1/3 ilości polewy. Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować pozostałą polewą.

Można udekorować orzechami.

Autor przepisów i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy

Źródło:

Dwór Korona Karkonoszy