Składniki (mała keksówka):
• 250 g dyni pieczonej (około 400 g surowej)
• ½ szklanki oleju Rapso
• 100 g drobnego cukru trzcinowego demerara GoldPack
• 250 g mąki pszennej
• 2 jajka L (temperatura pokojowa)
• cukier waniliowy
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki sody
• szczypta soli
Dodatkowo:
• 1 łyżka masła (temperatura pokojowa)
• 3 łyżki cukru
• 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
1. Włącz piekarnik na 175°C, góra-dół.
2. Wszystkie suche składniki wsyp do 1 miski.
3. Upieczoną dynię (przestudzoną) zmiksuj z jajkami i olejem.
4. Połącz ze sobą suche i mokre składniki.
5. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
6. Przełóż ciasto do keksówki, wyrównaj powierzchnię.
7. Masło połącz z cukrem i cynamonem. Utworzoną kruszonką posyp wierzch ciasta.
8. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki (wraz z papierem) i przestudź.