Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem

Dynia najbardziej jest znana ze swego delikatnie słodkiego smaku, stanowiąc doskonałą bazę lub dodatek do rozgrzewających jesiennych dań oraz smacznych przekąsek i deserów.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
  • 500 g dyni
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
  • 200 g twarożku wiejskiego
  • 400 ml mleka
  • 200 g startego parmezanu
  • 2 żółtka
  • 50 g orzechów laskowych
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta mielonego pieprzu czarnego
  • 40 g margaryny

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu rozpuść margarynę, a następnie podsmaż na niej posiekany czosnek i cebulę.
  2. Dodaj posiekane orzechy, szpinak i pokrojoną w kostkę dynię. Wszystko podsmaż przez ok. minutę, tak by szpinak zachował swoją chrupkość.
  3. Przełóż składniki do miski, dodaj twarożek, połowę startego sera oraz żółtka. Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Gotowym farszem nadziewaj nieugotowany makaron canelloni.
  5. Mleko zagotuj z zawartością opakowania Fix Knorr. Następnie dodaj ser, który został i mieszaj całość, aż powstanie gładki sos.
  6. Wylej niewielką ilość sosu na dno naczynia żaroodpornego i ułóż na nim równo rurki makaronu. Zalej pozostałym sosem i piecz pod przykryciem z folii aluminiowej przez 20 minut w 180 °C. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut w 220 °C, aby wierzch zrobił się rumiany i chrupiący. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Źródło:

Knorr