Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu cannelloni
- 500 g dyni
- 1 cebula
- 1 opakowanie Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
- 200 g twarożku wiejskiego
- 400 ml mleka
- 200 g startego parmezanu
- 2 żółtka
- 50 g orzechów laskowych
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta mielonego pieprzu czarnego
- 40 g margaryny
Sposób przygotowania:
- W rondlu rozpuść margarynę, a następnie podsmaż na niej posiekany czosnek i cebulę.
- Dodaj posiekane orzechy, szpinak i pokrojoną w kostkę dynię. Wszystko podsmaż przez ok. minutę, tak by szpinak zachował swoją chrupkość.
- Przełóż składniki do miski, dodaj twarożek, połowę startego sera oraz żółtka. Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Gotowym farszem nadziewaj nieugotowany makaron canelloni.
- Mleko zagotuj z zawartością opakowania Fix Knorr. Następnie dodaj ser, który został i mieszaj całość, aż powstanie gładki sos.
- Wylej niewielką ilość sosu na dno naczynia żaroodpornego i ułóż na nim równo rurki makaronu. Zalej pozostałym sosem i piecz pod przykryciem z folii aluminiowej przez 20 minut w 180 °C. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut w 220 °C, aby wierzch zrobił się rumiany i chrupiący. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.