By niejadek zjadł obiadek… Przepisy na smaczne i zabawne dania dla dzieci

Wielu rodziców boryka się z trudnościami w przekonywaniu dzieci do jedzenia i próbuje znanych metod typu „jeszcze jedna łyżeczka” albo “za mamusię”. Wywieranie presji na niejadkach często przynosi odwrotny skutek, dlatego lepiej skupić się na zachęcaniu dziecka i przygotowywaniu zabawnych dekoracji, które uatrakcyjnią spożywane posiłki.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
makaron z sosem pomidorowym
Bycie niejadkiem to naturalny moment w rozwoju dziecka. Aby zachęcić go do jedzenia, warto poświęcić chwilę w kuchni, by stworzyć nie tylko smaczne, ale też kolorowe i ciekawie podane posiłki.
 
– Częstym błędem rodziców jest podawanie dzieciom zbyt dużej liczby posiłków i podjadanie. Nie należy podawać malcowi przekąsek oraz słodkich napojów między posiłkami, natomiast w trakcie jedzenia nie powinno się dziecka zbytnio rozpraszać. Warto zachęcać pociechę do samodzielnego jedzenia. Wiadomo, że przykład płynie z góry, dlatego jedzmy wspólne posiłki i starajmy się je urozmaicać – tłumaczy Sandra Lipert, dietetyk OneDayMore.
Pankejki owsiano-bananowe

Które z dzieci nie lubią słodkich placków? Aby jednak danie było nieco zdrowsze warto zastąpić cukier dojrzałym bananem, a mąkę zmielonymi płatkami owsianymi.

Składniki:
· 1 dojrzały banan
· pół szklanki mleka
· 1 szklanka ulubionej owsianki lub płatków owsianych
· 1 jajko
· szczypta cynamonu

· pół łyżeczki sody

 
pankejki owsiano bananowe
Fot. OneDayMore
Wykonanie:
1. Do kielicha blendera wsyp wszystkie składniki, a następnie je zblenduj.
2. Powstałą masę usmaż na suchej patelni, do momentu aż placki delikatnie się zarumienią.
3. Następnie przełóż je na talerz i podaj z ulubionymi dodatkami dziecka np. sezonowymi owocami, granolą lub masłem orzechowym.
 Makaron z sosem pomidorowym i roślinnym mielonym

Makaron z dodatkami to pyszny i szybki sposób na obiad, aby przemycić do dania pełnowartościowe składniki, warto zamienić mięso na jego wersję roślinną i dodać warzywa.

Składniki
• 1 opakowanie roślinnego mielonego OneDayMore
• oliwa
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 marchewka
• 1 łodyga selera naciowego
• 1 cukinia
• 1 puszka (400 g) pomidorów pokrojonych w kostkę
• 250 g spaghetti
• świeża bazylia
• sól

• pieprz

makaron z sosem pomidorowym
Fot. OneDayMore
Wykonanie:
1. W garnku z grubym dnem rozgrzej łyżkę oliwy.
2. Cebulę pokrój w piórka, czosnek lekko zgnieć. Wrzuć je na patelnię i smaż aż do momentu, gdy cebula się zeszkli.
3. Na patelnię dodaj roślinne mielone.
4. Marchew, cukinię i seler naciowy pokrój w cienkie paski. Dodaj na patelnię i podduszaj przez 3-5 minut.
5. Dodaj pomidory i duś kolejne 5 minut.
6. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
8. Makaron wymieszaj z sosem i podaj ze świeżą bazylią.
 Strasznie pyszny makaron

Czarny makaron i pieczarki-czaszki to zabawny zestaw, który pozwoli niejadkowi rozprawić się z duszkami, które nawiedziły jego talerz.

Składniki (na 2 porcje):
· 1 opakowanie roślinnego mielonego OneDayMore
· 200 g makaronu z sepią lub z czarnej fasoli
· 100 g pieczarek
· 100 ml śmietanki 30%
· mała czerwona cebula
· 25 g parmezanu
· 3 ząbki czosnku
· 25 g masła
· 25 g oliwy z oliwek
· Masło – 25 g

· Oliwa – 25 g

Fot. OneDayMore
Wykonanie:
1. Pieczarki umyj i wysusz ręcznikiem. Zrób z nich czaszki za pomocą słomki – z obu stron i przekrój je na pół.
2. Posiekaj drobno czosnek i oregano.
3. Na mocnym ogniu usmaż pieczarki na maśle, oliwie, czosnku i oregano. Po włożeniu na patelnię od razu solimy.
4. Smaż, aż cała woda z pieczarek wyparuje, a następnie odłóż z patelni na talerz.
5. Na patelni po pieczarkach usmaż cebulę aż się zeszkli.
6. Dodajemy Roślinne mielone i smaż cały czas na średnim ogniu. Następnie dodajemy posiekany czosnek.
7. Po chwili dodaj śmietankę oraz starty parmezan. Gotuj z 3 minuty aż sos lekko zgęstnieje.
8. W międzyczasie ugotuj makaron al dente w słonej wodzie.
9. Po ugotowaniu dodaj go na patelnię i wymieszaj razem z sosem cały czas gotując na lekkim ogniu. Jeśli sos jest za gęsty – dodaj kilka łyżek wody z makaronu. Makaron potrzebuję z 2-3 min. by połączyć się z sosem na patelni.

10. Nałóż makaron wraz z sosem na talerz i udekoruj pieczarkami-czaszkami oraz świeżym oregano.

– Makaron i placuszki to jedne z najchętniej jedzonych przez dzieci dań, aby sprawić, by były one pełnowartościowe, należy dodać do nich warzywa lub owoce. Warto także je udekorować lubianymi przez pociechę składnikami lub za ich pomocą stworzyć zabawne elementy, dzięki czemu dziecko odkryje, że jedzenie nie musi być tylko przykrym obowiązkiem, lecz pyszną i niesamowitą historią – podsumowuje Sandra Lipert, dietetyk OneDayMore.

OneDayMore
OneDayMore to polski producent musli, owsianek, przekąsek, a także roślinnych alternatyw mięsa. Firma powstała w 2016 roku w Poznaniu i od tego czasu dynamicznie się rozwija, poszerzając portfolio produktów oraz grono kontrahentów polskich i zagranicznych. Obecnie posiada dwie fabryki oraz dwie linie produktowe typu convenience – szybkich i łatwych w przygotowaniu pozycji. Oferta jest skierowana do ludzi aktywnych zawodowo, zajętych, a jednocześnie chcących jeść zdrowo. Składy bazują na surowcach naturalnego pochodzenia, dzięki czemu pozytywnie wpływają na zdrowie, a tym samym wydłużają życie. Stąd nazwa – OneDayMore – czyli „jeden dzień więcej”. Produkty dostępne są w dużych sieciach handlowych w Polsce oraz na 16 rynkach zagranicznych. Firma posiada sklepy internetowe w Polsce, Niemczech i Francji.

Źródło:

OneDayMore