Brak pomysłu na obiad? Zaskocz domowników i przygotuj dania inspirowane Azją!

Przedstawiamy trzy pomysły na obiad w iście azjatyckim stylu! 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Burrito z mieloną wieprzowina

4 porcje

Czas: 30 minut

Składniki:

1 opakowanie Tortilla wraps 25 cm Casa de Mexico

1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 3 posiekane ząbki

1 Przyprawa do Burrito Casa de Mexico

2 łyżeczki drobno pokrojonej Papryki Jalapeno zielonej Casa de Mexico

500 g mięsa mielonego wołowego

2 cebule pokrojone w kostkę

100 g ugotowanego ryżu

200 ml passaty pomidorowej

1 puszka kukurydzy

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek usmaż na złoto, dodaj passatę pomidorową, mięso i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj fasolę, kukurydzę oraz paprykę jalapeno. Dopraw do smaku przyprawą do burrito.

2. Tortillę podgrzej na ciepłej, suchej patelni po 15 sekund z każdej strony.

3. Nałóż farsz oraz ryż na środek tortilli i zwiń. Zapiekaj w piekarniku przez 15 min. w temperaturze 180°C.

Tip: Jeśli chcesz nadać daniu pikanterii i świeżości użyj dodatkowo Ostrego sosu z zielonej papryki Jalapeno Casa de Mexico.

Krem z kalafiora z pesto ze szczypiorku

4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Poziom trudności: 1 Poziom ostrości:1

Składniki:

400 ml Mleczka kokosowego 17-19 % House of Asia 2 łyżeczki Pasty Tom-kha House of Asia 500 ml bulionu 1 świeży kalafior 3 średnie ziemniaki ½ pora 3 średnie cebule

Składniki na pesto szczypiorkowe:

5 łyżek oliwy z oliwek 100 g szczypiorku 2 łyżki orzeszków ziemnych 2 łyżki twardego sera typu parmezan

2 łyżki przegotowanej wody Sól, pieprz czarny

Fot. De Care

Sposób przygotowania:

1. Kalafiora pokrój w różyczki, a cebulę, pora oraz ziemniaki w plastry. Następnie do garnka wlej olej i przez około 5 minut podsmażaj warzywa. Dodaj bulion i gotuj do miękkości.

2. W międzyczasie przygotuj pesto- szczypiorek drobno pokrój i przełóż do naczynia miksującego, dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj, pod koniec dopraw solą i pieprzem.

3. Pod koniec gotowania kremu dodaj pastę Tom-kha oraz mleczko kokosowe i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.

4. Gotową zupę krem podawaj ze szczypiorkowym pesto.

Fot. De Care

Pad Thai

2 porcje

Czas: 30 minut

Poziom trudności: 2

Poziom ostrości: 1

Składniki:

70 g Pasty Pad Thai Kanokwan

1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki posiekanego czosnku

2 łyżki Sosu rybnego House of Asia 100 g Makaronu ryżowego (5mm) House of Asia

6 obranych i oczyszczonych krewetek (16×20) lub 100 g piersi z kurczaka

1 cebula pokrojona w kostkę

2 jajka

3 łyżki oleju

Opcjonalnie:

4 łyżki zielonej dymki pokrojonej w 3 cm słupki

2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

1. Makaron namocz w zimnej wodzie i odstaw na 30 min.

2. Do rozgrzanego woka wlej olej, podsmaż cebulę z czosnkiem i dodaj krewetki. Smaż minutę i odłóż.

3. Do woka wbij jajka i poczekaj, aż się zetną. Dodaj namoczony wcześniej makaron i wymieszaj z pastą pad thai. Na koniec opcjonalnie posyp danie dymką i orzeszkami.

TIP: Jeśli makaron będzie zbyt twardy, dolej wrzącej wody.

Aby wzbogacić danie możesz dodać kiełki fasoli mung, kolendrę i limonkę

Źródło:

De Care