Barszcz czerwony z grzybami shiitake

W magicznym świecie kuchni, gdzie tradycja spotyka się z egzotycznym aromatem, dzisiaj zapraszamy do odkrywczego smakowania klasycznego barszczu czerwonego w towarzystwie wyjątkowych grzybów shiitake.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Barszcz-czerwony-z-grzybami-shiitake-scaled

Ilość porcji: 4

Czas: 20 minut

Poziom ostrości: 1

Składniki:

60 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia

3-4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

4 łyżki Octu ryżowego House of Asia

2-3 ząbki czosnku pokrojonego na pół

2 l wody

2 kg buraków

1 średni seler

2 jabłka (najlepiej kwaśne)

2 cebule przekrojone na pół

5 ziaren ziela angielskiego

4 liście laurowe

10 ziaren pieprzu czarnego

2 goździki

2 łyżki suszonego majeranku

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowanie:

1. Do garnka wlej 2 l wody, dodaj suszone grzyby shiitake, cebulę oraz czosnek, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodaj do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, gotuj 30-40 minut.

2. Buraki oraz selera obierz ze skórki, pokrój w cienkie półplastry, następnie jabłka (razem ze skórką) pokrój również w cienki plastry i przełóż wszystko do garnka z grzybami, zagotuj. Dodaj ocet, goździki i gotuj na minimalnym ogniu przez kolejne 30 minut. Pod koniec dodaj majeranek oraz sos sojowy.

3. Przed podaniem barszcz przecedź, wyjmij grzyby, pokrój w plasterki, wrzuć z powrotem i całość podgrzej. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.

4. Barszcz najlepiej smakuje podany z pierogami, uszkami lub krokietami z kapustą.

TIP: Barszcz najlepiej ugotować dzień przed podaniem.

TIP: Aby nadać głębszego smaku możesz pod koniec gotowania dodać kilka łyżek zakwasu buraczanego.

Źródło:

De Care