Azjatycka ryba po grecku

Kulinarne połączenie Dalekiego Wschodu z tradycyjną grecką kuchnią obiecuje niezapomnianą kulinarną podróż. Przygotujcie się na harmonię delikatności azjatyckiej ryby, zanurzonej w śródziemnomorskim bogactwie przypraw i świeżości.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Azjatycka-Ryba-po-Grecku-scaled

Ilość porcji: 4

Czas: 35 minut

Poziom ostrości: 2

Składniki:

2 łyżki Pasty miso House of Asia

230 g Sosu do Taco Casa de Mexico lub passaty pomidorowej

600 g filetu z dorsza lub mintaja pokrojonego w około 3 cm kawałki

1 średnia marchewka

1 średnia pietruszka

1 mały seler

2 średnie cebule

Mąka do smażenia

Oliwa z oliwek do smażenia

Sól, pieprz do smaku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Pastę miso zmieszaj z niewielką ilością wody i posmaruj nią rybę, dopraw delikatnie solą, pieprzem, następnie obtocz w mące i usmaż na rumiany kolor. Przełóż rybę na papier i odsącz z nadmiaru tłuszczu, gdy ostygnie przełóż do półmiska.

2. Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej oliwę w rondlu, przełóż warzywa, następnie dodaj sól, pieprz i delikatnie podsmaż, aż się zrumienią. Gdy będą już miękkie dodaj sos do taco. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.

3. Gorące warzywa przełóż na półmisek z usmażoną wcześniej rybą. Pozostaw do wystudzenia. Podawaj z natką pietruszki.

Tip: Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, najlepiej dzień wcześniej, aby potrawa nabrała smaku i sos z warzywny „przegryzł” się z rybą

Źródło:

De Care