Ilość porcji: 4
Czas: 35 minut
Poziom ostrości: 2
Składniki:
2 łyżki Pasty miso House of Asia
230 g Sosu do Taco Casa de Mexico lub passaty pomidorowej
600 g filetu z dorsza lub mintaja pokrojonego w około 3 cm kawałki
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
1 mały seler
2 średnie cebule
Mąka do smażenia
Oliwa z oliwek do smażenia
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Pastę miso zmieszaj z niewielką ilością wody i posmaruj nią rybę, dopraw delikatnie solą, pieprzem, następnie obtocz w mące i usmaż na rumiany kolor. Przełóż rybę na papier i odsącz z nadmiaru tłuszczu, gdy ostygnie przełóż do półmiska.
2. Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej oliwę w rondlu, przełóż warzywa, następnie dodaj sól, pieprz i delikatnie podsmaż, aż się zrumienią. Gdy będą już miękkie dodaj sos do taco. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
3. Gorące warzywa przełóż na półmisek z usmażoną wcześniej rybą. Pozostaw do wystudzenia. Podawaj z natką pietruszki.
Tip: Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, najlepiej dzień wcześniej, aby potrawa nabrała smaku i sos z warzywny „przegryzł” się z rybą