5 pomysłów na majowe zmiany i postanowienia związane z ekologią

Wiosna kojarzy się nam przede wszystkim z czasem zmian, głównie tych pozytywnych. Otwieramy się na ludzi, ale również na świat, zauważając nie tylko potrzeby własne, lecz także matki natury. Jak być eko tej wiosny? Oto 5 pomysłów na majowe zmiany, dzięki którym realnie przyczynimy się do ochrony środowiska naturalnego.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Mniej plastiku na co dzień!
Bardzo ważną zmianą, którą warto wprowadzić choćby dziś, jest zużywanie mniejszej ilości plastiku. W tym celu warto zaopatrzyć się w butelkę filtrującą wodę, którą możemy zabrać ze sobą na miasto czy na wyjazd rowerowy. Jest to doskonała alternatywa dla wody w plastikowych butelkach.

Wiola Lis, specjalistka z internetowego ekocentrum Arkana Smaku przypomina: „W domowym zaciszu dobrze jest korzystać z dzbanka filtrującego wodę, filtrów węglowych bądź ze specjalnych filtrów kranowych, dzięki którym zmienimy swoje przyzwyczajenie kupowania całych zgrzewek wody w plastikowych butelkach. Pamiętajmy również, że w większości polskich miast woda z kranu nadaje się do picia bez żadnego filtrowania!”

Coraz więcej z nas dba już o to, by zabierać na zakupy własne torby wielokrotnego użytku. Niezwykle modne są także koszyki wiklinowe, które możemy wygodnie nieść w ręce. 

Rowerem przez świat
Maj to doskonały czas na odświeżenie swojego roweru przed sezonem. Poranki i wieczory są jeszcze stosunkowo chłodne, jednak nie przeszkadza to w podróżowaniu rowerem do pracy czy na uczelnię.

Na wiosnę dobrym pomysłem jest więc zrezygnowanie z samochodu, którego użytkowanie powoduje wydzielanie znacznych ilości dwutlenku węgla do atmosfery.

Tymczasem podróże rowerem przynoszą same korzyści, bowiem pozwalają:

  • przyczynić się do ochrony środowiska naturalnego,
  • odstresować się i zregenerować umysł,
  • spalić nadmiar kalorii i utrzymać szczupłą sylwetkę,
  • poprawić samopoczucie.

Jak się okazuje, rower to nie tylko doskonały towarzysz podróży bliższych, ale również tych dalszych. A gdyby tak wybrać się nim na wakacje? Warto rozważyć taką opcję, zwłaszcza jeśli nasz budżet urlopowy jest mocno ograniczony.

Fot. Arkana Smaku

Hodowla ziół, warzyw i kwiatów we własnym ogrodzie
Nad hodowaniem własnych ziół czy warzyw powinny pomyśleć nie tylko osoby, które cenią sobie dobry smak, ale przede wszystkim własne zdrowie. Niepryskane, ekologiczne warzywa i owoce będą idealnym zamiennikiem produktów marketowych, które często zawierają dodatek sztucznych, chemicznych substancji, szkodliwych dla środowiska i dla nas samych.

Warto także zastanowić się nad hodowlą roślin — doskonałym wyborem będą takie, które nie tylko pięknie wyglądają w ogrodzie, ale również oczyszczają powietrze. Osoby, które mieszkają w bloku, mogą zdecydować się na hodowlę na balkonie. Własny mini ogródek „na piętrze” nie tylko przykuwa wzrok, ale również jest niezwykle ekologicznym rozwiązaniem.

Specjalistka z ekobazaru Arkana Smaku dodaje: „W swoich wiosennych postanowieniach warto pomyśleć o pracowitych pszczołach, dzięki którym mamy pożywienie! Bez ich pracy warzywa i owoce nie mogłyby się rozwijać. Jeśli więc myślimy o własnej kwietnej łące, możemy wybrać specjalne, łatwe do wysiewu mieszanki roślin miododajnych, które dostarczą pszczołom pożywienie”.

Kompostowanie
Wiosną zwykle spożywamy znacznie więcej warzyw i owoców, po których pozostałości można śmiało kompostować. Przydomowy kompost pozwala ograniczyć emisję gazów cieplarnianych, które powstają przy standardowym wytwarzaniu i przetwarzaniu śmieci na specjalnych wysypiskach.

Co ciekawe, kompost składa się nie tylko z resztek po warzywach i owocach, ale również z przeterminowanych lub nienadających się do spożycia produktów. Wśród nich warto wymienić chociażby kaszę czy fusy po kawie. Kompost możemy urządzić nie tylko w ogrodzie, lecz także w kuchni — wtedy też wybieramy niewielkich rozmiarów pojemnik z pokrywką.

„Z naszego kompostowania przy odrobinie szczęścia powstanie cudowny nawóz do roślin w domu i ogródku. Nie ma nic lepszego dla naszych działkowych warzyw! Jeśli mimo to nie uda nam się go wykorzystać, to i tak znacznie zredukujemy ilość i jakość śmieci” — zaznacza Wiola Lis z Arkanów Smaku.

Recykling ubrań
Wiosną bardzo często wymieniamy garderobę, jednak warto robić to z głową. Zamiast kupować nowe rzeczy, postawmy na używane — niektóre wyglądają niczym ze sklepowej półki, a ich zakup w realny sposób przyczynia się do ochrony środowiska naturalnego.

Zróbmy także przegląd naszej własnej szafy — być może znajdziemy w niej sporo ubrań, w których już nie chodzimy, a które wciąż nadają się do użytku. Nie wyrzucajmy ich, a zamiast tego sprzedajmy. Możemy też zorientować się, czy ktoś w naszym otoczeniu nie chciałby wymienić się ubraniami, co jest obecnie niezwykle popularne. Dzięki temu oszczędzamy pieniądze oraz wodę, która potrzebna jest do produkcji nowych ubrań w naprawdę dużych ilościach.

Recykling ubrań może też opierać się na ich przerabianiu. Przykładowo, z długich jeansów możemy w prosty sposób stworzyć krótkie spodenki na lato.

Arkana Smaku
Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.

Źródło:

Arkana Smaku