Dzień Serka Wiejskiego obchodzimy w tym roku po raz jedenasty, ale sam produkt gości na polskich stołach już ponad 30 lat. Pierwszym i największym producentem Serka Wiejskiego w Polsce jest OSM Piątnica, która wprowadziła go na rynek w 1992 r. Produkt szybko zyskał popularność i mimo że w ciągu tych 30 lat zmieniało się jego opakowanie, to receptura serka – oparta na najwyższej jakości mleku – pozostała niezmienna. To właśnie wysoka jakość surowca sprawia, że Serek Wiejski z Piątnicy charakteryzuje się sprężystymi ziarenkami twarożku oraz delikatnym, naturalnym smakiem. W odpowiedzi na duże zainteresowanie produktem OSM Piątnica wprowadziła do oferty także inne warianty: Serek Wiejski z dodatkiem szczypiorku, Serek Wiejski lekki, Serek Wiejski bio, bez laktozy czy wysokobiałkowy. Są też Serki Wiejskie z dodatkiem owoców – z jagodami, malinami i żurawiną, truskawkami, a także z ananasem czy brzoskwinią.
Inspiracje kulinarne: sylwestrowo-karnawałowe przekąski z Serkiem Wiejskim
Serek Wiejski najczęściej spożywany jest prosto z kubeczka – na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Warto jednak wiedzieć, że może on być składnikiem różnych dań czy przystawek przygotowywanych zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Dziś inspirujemy przepisami na przekąski, które z powodzeniem można zaserwować na sylwestrowym lub karnawałowym stole!
Bakłażany nadziewane Serkiem Wiejskim i tahini
Przygotowanie:
- Przetnij bakłażany wzdłuż na pół i wydrąż częściowo wnętrze każdej połówki.
- Miąższ pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj Serek Wiejski, łyżkę tahini, sok z połowy cytryny, kumin, sól oraz pieprz, po czym wszystko wymieszaj.
- Wydrążone bakłażany piecz przez 20 minut w 220 stopniach. Wyciągnij z piekarnika i wystudź.
- Wypełnij łódeczki z bakłażanów nadzieniem, a na wierzch połóż plastry pomidora. Zapiekaj w 200 stopniach przez 30 minut.
- Podawaj z natką pietruszki i ziarnami granatu. Smacznego!
Rzodkiewki z Serkiem Wiejskim
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewek
- 200 g Serka Wiejskiego z Piątnicy
- 100 g chleba pumpernikiel
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz – do smaku
- 3 g kardamonu
- skórka z połowy cytryny
Przygotowanie:
- Serek Wiejski z Piątnicy rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki, dopraw do smaku solą, pieprzem, skórką z cytryny, kardamonem oraz startym pieczonym czosnkiem.
- Pumpernikiel drobno posiekaj i upraż na suchej patelni, aby był chrupki.
- Rzodkiewki umyj, pozostawiając liście, które również są jadalne.
- Na dno szklanki nałóż Serek Wiejski z Piątnicy, włóż do niego pojedynczą rzodkiewkę i obsyp ją posypką z chleba, tak żeby wyglądała jak zakopana w ziemi. Smacznego!