Zdrowe śniadanie na dobry początek roku szkolnego

Wrzesień to czas powrotu do szkoły i obowiązków. To również doskonała okazja, by przypomnieć rodzicom, jak ważne jest zdrowe śniadanie w diecie ich dzieci. Dobre nawyki żywieniowe są bowiem kluczem do sukcesu zarówno w nauce, jak i w codziennym funkcjonowaniu czy rozwoju najmłodszych. W porannym pośpiechu kluczowe jest zapewnienie pełnowartościowego śniadania, które pozwoli im z energią podjąć się nowych wyzwań. Warto włączyć do porannego rytuału fermentowane produkty mleczne, np. jogurty naturalne, które pozwolą skomponować szybki i – przede wszystkim – wartościowy pierwszy posiłek.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
zdrowe śniadanie

Czy wiesz, że jednym z najważniejszych posiłków dnia jest śniadanie, które dostarcza energii i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i koncentracji? Badania pokazują, że dzieci, które regularnie spożywają zdrowe śniadania mają lepsze wyniki w nauce1. Tylko czym dokładnie jest „zdrowe śniadanie”? Zgodnie z zaleceniami Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży2 dieta najmłodszych powinna być zbilansowana i uwzględniać produkty spożywcze z różnych grup. Większość powinny stanowić warzywa i owoce, które uznawane są za podstawę zdrowej diety. Do tego pełnoziarniste produkty zbożowe oraz 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych. Fermentowane produkty mleczne, w tym jogurty naturalne mogą być wartościowym elementem zbilansowanego posiłku.

Jogurt na śniadanie – czemu warto?

Fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurty naturalne, są wskazywane przez ekspertów jako dobry wybór na pierwszy posiłek dnia3. Jogurty naturalne to bowiem wartościowe źródło białka, wapnia oraz witaminy D, które są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci. Ponadto, witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego u dzieci, co dla młodych organizmów – szczególnie w okresie jesienno-zimowym – jest niezwykle istotne. Należy oczywiście pamiętać, że ważna jest zbilansowana i zróżnicowana dieta oraz zdrowy styl życia.

Spożycie jogurtów naturalnych na śniadanie przyniesie korzyści zarówno dzieciom, jak i rodzicom. Z uwagi na wysoką gęstość odżywczą jogurtów, które są źródłem m.in. białka i wapnia, regularne sięganie po te produkty może być szczególnie pożądane przez osoby dbające o prawidłową podaż tych składników odżywczych. Jogurty zawierają także żywe kultury bakterii jogurtowych, które przyjmowane w odpowiednich ilościach, przynoszą korzyści zdrowotne i poprawiają trawienie zawartej w produkcie laktozy. Jest to szczególnie istotne dla osób mających z tym trudności.

Nie masz czasu? Sięgnij po jogurt!

Śniadanie na bazie jogurtu naturalnego to sposób na wartościowy, szybki i prosty w przygotowaniu posiłek. Jak można go wykorzystać w kuchni? Dodaj do jogurtu naturalnego owoce, najlepiej te sezonowe, do tego garść orzechów i ulubionych płatków muesli czy granolę, by uzyskać pożywny i smaczny posiłek. Jogurt możesz także wykorzystać jako bazę do pełnego wartościowych składników owocowego koktajlu. Jeśli zaś wolisz wytrawne śniadania wykorzystaj jogurt jako bazę do sosu tzatziki, który doda smaku kanapce lub do przygotowania dipu, w którym Twoje dziecko lub Ty zanurzycie marchewkę, paprykę lub ogórki. Śniadania z wykorzystaniem jogurtu pozwolą na przygotowanie szybkiego posiłku, co czyni je idealnym rozwiązaniem dla zabieganych rodziców.

Od jogurtu się zaczęło 

Czy wiesz, że pierwszy jogurt Danone dostępny był wyłącznie w aptekach? W 1919 roku Isaac Carasso rozpoczął historię marki tworząc swój pierwszy jogurt naturalny, by pomóc dzieciom cierpiącym na infekcje jelitowe. Zainspirowany badaniami naukowców, połączył żywe kultury bakterii z mlekiem i otrzymał znany dzisiaj wszystkim jogurt4. Produkt szybko zyskał amatorów, a jego sprzedaż rozpoczeła się także w sklepach na całym świecie. Obecnie marka Danone kontynuuje dziedzictwo, kultywując wartości przyświecające jej powstaniu. Realizując od ponad 100 lat misję niesienia zdrowia poprzez żywność, Danone nieustannie pracuje nad rozwojem oferty swoich produktów, odpowiadając na zmieniające się potrzeby konsumentów.

1 Rampersaud, G. C., Pereira, M. A., Girard, B. L., Adams, J., & Metzl, J. D. (2005). Breakfast habits, nutritional status, body weight, and academic performance in children and adolescents. Journal of the American Dietetic Association, 105(5), 743-760.

3 Pereira, M. A., & Gibson, L. C. (2020). Health Benefits of Yogurt and Fermented Dairy Products. In Nutritional and Health Aspects of Food in Western Europe (pp. 107-126). Academic Press.

4 Historia marki Danone dostępna jest na stronie: https://www.danone.com/about-danone/ourhistory.html.

DANONE
DANONE to światowy lider na rynku żywności, któremu we wszystkich działaniach przyświeca dbanie o zdrowie. W Polsce DANONE działa w 3 obszarach istotnych dla prawidłowego żywienia: produkty mleczne oraz pochodzenia roślinnego (Danone), woda i napoje (Żywiec Zdrój), żywienie specjalistyczne, obejmujące żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (Nutricia Polska). Wszystkie spółki DANONE łączy podwójne zobowiązanie na rzecz zrównoważonego rozwoju gospodarczego i społecznego oraz misja niesienia zdrowia poprzez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe. Poprzez oferowane produkty oraz realizowane projekty i programy – w myśl wspólnej wizji One Planet. One Health – spółki DANONE zachęcają do podejmowania właściwych wyborów żywieniowych na co dzień, a także przyczyniają się do zdrowia kolejnych pokoleń i lepszego stanu naszej planety. W 10 lokalizacjach w kraju zatrudnienie znajduje ponad 3 000 osób, rozwijających się zawodowo w bezpiecznym i przyjaznym środowisku pracy

Źródło:

DANONE