Pizza to jedno z tych dań, które smakuje zarówno z minimalną ilością składników, jak i w przypadku całkowitego mixu smakowego. To uniwersalna potrawa, dzięki której każdy smakosz będzie mógł znaleźć coś dla siebie i przygotować ją wedle własnych upodobań. Pizza nie jest także daniem pracochłonnym, a jedyne co musimy zrobić, to pokroić wybrane produkty i zadbać o odpowiednie przygotowanie ciasta. Dobra mąka podczas wypieku wydobędzie najlepsze walory smakowe z naszego placka, czyli chrupiący spód i miękki środek. Linia „Domowa Piekarnia” od Młyna Jaczkowice to rozwiązanie dla wszystkich wielbicieli pizzy, a także miłośników kuchni, którzy zwracają uwagę na jakość produktu oraz cenią sobie głębię smaku.
Włoska czy amerykańska?
Nieważne na się jaką grubość placka się zdecydujemy, odpowiednio dobrana mąka zawsze będzie stanowić podstawę, dzięki której nasz spód zawsze wyjdzie idealny. Zarówno w przypadku cienkiej, włoskiej pizzy, jak i amerykańskiego grubego ciasta, musimy pamiętać o tych samych zasadach przygotowania. Placek powinien się piec od 10 do 15 minut. W tym czasie dobra mąka wydobędzie walory smakowe, jak i idealną chrupkość. Mąka na pizzę od Młyna Jaczkowice charakteryzuje się wysokim stopniem rozdrobnienia, dzięki czemu nasze ciasto będzie lekkie, delikatne i puszyste. Domowa pizza będzie od teraz smakować dokładnie tak, jak ta przygotowana przez doświadczonego pizzermana.
Mąka na pizzę z Młyna Jaczkowice ma biały, jednolity kolor. Charakteryzuje ją wysoki stopień rozdrobnienia, które sprawi, że nasze ciasto zyska na lekkości. Jej zapach przypomina zmielone zboże, nie wyczujemy w niej żadnych innych aromatów. Mąka od Młyna Jaczkowice to produkt, dzięki
któremu nasze ciasto wyjdzie za każdym razem. O czym powinniśmy jedynie pamiętać? A o tym, że ciasto powinno zachować optymalny poziom wilgoci w środku – nie może być za suche, ani za mokre, ponieważ bez zachowania tej równowagi, nasza pizza nie urośnie przez nadmiar składników. Pamiętajmy więc, że o sukcesie naszego placka świadczy dobór odpowiedniej mąki, a z mąką na pizzę z linii „Domowa Piekarnia” każda pizza okaże się sukcesem.
Mąka na pizzę od Młyna Jaczkowice to produkt, który stanowi bazę dla wielu potraw. Wykonując ciasto z przepisu, możemy przygotować przeróżne dania kuchni z całego świata. Paszteciki z pieczarkami, grzybami czy mięsem, wytrawne bułeczki z czosnkiem, foccacia z pomidorami czy calzone wypełnione po brzegi naszymi ulubionymi dodatkami? Nie ma problemu! Mąka na pizzę sprawi, że nasze ciasto sprawdzi się w przypadku wielu różnych wypieków.
Mąka na pizzę z Młyna Jaczkowice to niezawodny składnik w kuchni, w której pizza stanowi popisowe danie – zachwyci gości i na długo zapadnie w ich pamięci. Dzięki niej możemy przenieść się do Mediolanu, nie wychodząc kuchni.
Wartość odżywcza w 100 g produktu | Mąka na pizzę |
Wartość energetyczna | 1452 kJ / 347 kcal |
Tłuszcz | 1,3 g |
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 71,4 g |
W tym: cukry | 0,4 g |
Błonnik | 1,5 g |
Białko | 12,3 g |
Sól | 0,005 g |
„Domowa Piekarnia” Mąka na Pizzę
MŁYN JACZKOWICE
P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Dystrybutor: P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Cena: ok. 4 zł brutto
Przepis na pizzę
Składniki:
- 500 g Mąki na Pizzę „Domowa Piekarnia”
- 300 ml chłodnej wody
- 10 g świeżych drożdży
- 12 ml oleju (2 łyżki stołowe)
- 12 g soli (2 łyżeczki)
- 3 g cukru (1 płaska łyżeczka)
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy do miski (można odebrać 1 łyżkę na podsypanie) i mieszamy z solą.
2. Dodajemy drożdże i cukier rozpuszczone w chłodnej wodzie oraz olej.
3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
4. Ciasto wyrabiamy kilka minut aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
5. Otrzymane ciasto dzielimy na porcje według uznania:
- 2 pizze na grubszym cieście
- 3 pizze na cienkim cieście
Z otrzymanych porcji formujemy kulki i wkładamy do pojemników z przykrywką (aby ciasto nie wyschło).
Odstawiamy ciasto:
- Dla niecierpliwych – w ciepłym miejscu na około 40 min
- Dla smakoszy – do lodówki na min. 2h, max. 24h
6. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką, starając się zachować kształt ciasta. Nie wyrabiamy i nie wałkujemy!
7. Delikatnie i równomiernie rozciągamy ciasto we wszystkie strony, zachowując grubszy rant. Po uzyskaniu placka o pożądanej wielkości przekładamy go na blachę posypaną mąką.
8. Nakładamy dodatki wg uznania.
9. Nagrzewamy piekarnik do temp. 250˚C. i pieczemy przez ok. 10-15 min aż brzegi i spód ciasta będą delikatnie zarumienione.