Eksperci Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) przekonują, że bardzo uważnie obserwują trendy panujące na rynku odnośnie potrzeb konsumentów i zmieniających się przyzwyczajeń żywieniowych.
– Wbrew pozorom nie chcemy i nie mamy zamiaru przekonywać do porzucenia diety wegetariańskiej lub wegańskiej na rzecz mięsa – wyjaśnia Agnieszka Jamiołkowska Dyrektor Zarządzająca UPEMI – naszym celem jest przekonanie klientów, aby wybierali wysokiej jakości produkty, które mają sprawdzone pochodzenie i zapewniają zdrową dietę, ponieważ dobre mięso to certyfikowane mięso. Właśnie takie podejście sprawiło, że wdrożyliśmy system jakości mięsa QAFP. Chcemy również zwrócić uwagę na sposoby wykorzystania mięsa wieprzowego. Uważam, że czas skończyć z przysłowiowym schabowym, a Polacy powinni zobaczyć i poznać nowe, w tym dietetyczne, sposoby na wykorzystanie wieprzowiny w kuchni. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się na udział w wydarzeniu Poznaj Dobrą Żywność, które odbędzie się w Warszawie 26 czerwca.
Sposoby odżywiania tak jak każdy inny przejaw naszego życia podlega pewnym modom. Nie ma w tym nic złego. W ciągu ostatnich lat mogliśmy zaobserwować to, że jajka raz były zdrowe, a raz naszym największym wrogiem. Podobnie działo się z mlekiem i jego przetworami, a w szczególności z masłem. Bardzo podobna sytuacja dzieje się wokół wieprzowiny.
Problemem w każdym z przytoczonych przypadków jest jednak to, że często poddajemy się danej modzie, bez sprawdzenia konsekwencji i tego jak podchodzą do danej grupy produktów lekarze, dietetycy i naukowcy. Jeśli przyjrzymy się temu jakie właściwości zdrowotne ma mięso wieprzowe to okazuje się, że znajdziemy w nim witaminy z grupy B, cynk, potas, fosfor i selen. Indeks glikemiczny wieprzowiny wynosi 0, ponieważ nie występują w niej węglowodany, tylko białka i tłuszcze. Dlatego po jej spożyciu nie odnotowuje się wyrzutu glukozy ani insuliny. Jednak najważniejszym elementem zdrowej diety jest jej zróżnicowanie, a nie wybiórcze eliminowanie niektórych produktów. Pamiętajmy również o tym, że wieprzowina to bardzo uniwersalny składnik kulinarny. Jeśli chcemy jeść bardziej dietetycznie, możemy je gotować i piec. Możemy wybrać również najbardziej odpowiadającą nam część. Najchudsze mięso wieprzowe, to szynka, polędwiczka i schab. Możemy również spotkać mięso wieprzowe o obniżonej zawartości tłuszczu.
Co ważne jest to wynikiem sposobu żywienia trzody chlewnej, a nie sztucznej ingerencji w gotowy produkt. Tu z pomocą producentom i rolnikom przychodzą między innymi nowoczesne technologie. Mało kto zdaje sobie sprawę, że nowoczesna produkcja wieprzowiny odbywa się przy wykorzystaniu komputerów, czujników monitorujących stan zdrowia zwierząt, czy ich ruch. Paradoksalnie więc nowoczesne technologie sprawiają, że produkcja wieprzowiny jest bliżej natury niż kiedykolwiek.
Jak wybrać wysokiej jakości wieprzowinę? Kupujmy jedynie te produkty, które posiadają odpowiednie certyfikaty, takie jak wspomniany wcześniej QAFP i czytajmy etykiety.
– QAFP nie jest kolejnym znaczkiem na opakowaniu – mówi Agnieszka Jamiołkowska – Certyfikat jest przyznawany jedynie tym producentom, którzy spełniają szereg rygorystycznych wymagań i norm, w tym tych dotyczących środowiska naturalnego, a co najważniejsze monitoruje całą drogę produktu – od pola do stołu. Dzięki temu klient ma pewność, że kupuje sprawdzony produkt, którego właściwości gwarantują zdrową dietę.