„Ten projekt pokazuje, że – gdy idzie o dobro i zdrowie – możliwa jest jedność. Nic tak nie łączy jak rozmowy i spędzanie czasu przy wspólnym stole. Jak dodamy do tego smaki różnych krajów, regionów i tradycji, to może okazać się, że razem doświadczymy czegoś dobrego w różnych wymiarach: tym kulinarnym, i tym ludzkim, łączącym nas w walce o zdrowie dzieci.” – powiedział Szymon Hołownia, inicjator projektu.
Nic tak nie łączy jak posiłek
Smaki ze świata, Europy, ale także Polski to coś, po co Polacy chętnie sięgają przeglądając półki w sklepach spożywczych. Wiele marketów organizuje tygodnie pod flagą danego kraju. Dzięki akcji Szymona Hołowni, każdy kto zakupi e-book nie tylko wesprze WOŚP, ale także będzie miał okazję wypróbować przepisy odzwierciedlające osobowość i pasje każdego z autorów tej kulinarnej publikacji.
Na stronach foodbooka znajdziemy m.in. „absolutnie najlepszy sernik amaretto”, którym podzielił się Greg Fergus, speaker Izby Gmin Kanady. Andreas Norlen, przewodniczący szwedzkiego Riksdagu przysłał przepis na autorski sos pomidorowy z jego hodowli. O tym, jak przyrządzić filet z kaczki opowie Lauri Hussar, szef parlamentu Estonii. Roberta Metsola, przewodnicząca Parlamentu Europejskiego, przysłała maltański przepis na królika. Kurczaka z soczewicą proponuje Marketa Pekarova Adamova, przewodnicząca Izby Poselskiej z Czech. Tradycyjne luksemburskie Kniddelen zaserwuje Claude Wiseler, przewodniczący tamtejszej Izby Deputowanych. O tym jak przyrządzić prawdziwy ukraiński barszcz pisze Rusłan Stefanchuk, przewodniczący Werhownej Rady. Daiga Mierina, szefowa parlamentu Łotwy da przepis na sałatkę z minogą. Kaczkę z ryżem, chorizo (i porto) na takty rozpisze Jose Pedro Aguiar Branco, Marszałek z Portugalii. Saulius Skvirnelis, nowy przewodniczący litewskiego Seimasu (i były premier) pokaże, jak zrobić tradycyjny kugel.
Polscy (nie tylko) politycy od kuchni
W e-booku znalazły się również przepisy bliskich Szymona Hołowni, publicystów i gwiazd. Pełna lista polskich osobistości pojawi się w dniu premiery, warto więc zerknąć na stronę akcji i sprawdzić, czy przypadkiem nie będzie tam przepisu od ulubionej gwiazdy lub dziennikarza, czy polityka.
Z całego serca
Ogrom serca i pracy w przygotowanie i pokazanie nabywcom e-booka włożyli wolontariusze, którzy od tygodni pracowali wraz z Hołowniom nad stworzeniem publikacji. Głównym recenzentem dań był Damian Kolasa, właściciel i utalentowany szef kuchni restauracji Jedwabna z Łodzi. Fotografie do foodbooka przygotowała z kolei Aneta Ulicha. Oboje pracowali po 10 godzin dziennie – w pełni wolontaryjnie – nad tym, aby nadesłane do Hołowni przepisy były zweryfikowane, przygotowane i pięknie sfotografowane. Efekty ich pracy już od wtorku będzie można podziwiać w foodbooku.
„Od domowych smaków dzieciństwa po nowoczesne propozycje – każdy znajdzie coś dla siebie. Mam nadzieję, że odbiorcom ta publikacja się spodoba. Ja mogę od siebie dodać, że w takim tempie to chyba nigdy nie pracowaliśmy – 11 godzin w kuchni od 5 rano. To było coś! Ale czego się nie robi dla Szymona i WOŚP!” – komentuje Kolasa.
W słusznej sprawie
Tegoroczny 33. finał WOŚP odbędzie się 26 stycznia w całej Polsce i poza jej granicami. Tym razem Orkiestra zagra na rzecz onkologii i hematologii dziecięcej. I tak jak 33 lata gra orkiestra, tak 33 autorów z całego świata dzieli się w e-booku swoimi emocjami wyrażanymi w ukochanych daniach. Sam foodbook spełnia rolę cegiełki i 100% z jego przychodów trafi na WOŚP. A jak wiemy, cegiełki można kupować bez końca (nie są limitowane). Cena: 25 zł (choć można oczywiście dać więcej). E-book będzie nie tylko źródłem przepisów, ale także inspiracji do eksperymentowania w kuchni. Każde danie opatrzone będzie osobistym komentarzem od autora lub od Szymona Hołowni.
Autorzy
Do akcji przyłączyło się 19 autorów z Polski i 14 ze świata, m.in. :
Roberta Metsola, Przewodnicząca Parlamentu Europejskiego (European Parliament, Unia Europejska);
Markéta Pekarová Adamová, Przewodnicząca Izby Deputowanych Czech (Poslanecká sněmovna, Czechy);
Rusłan Stefanczuk, Przewodniczący Rady Najwyższej Ukrainy (Верховна Рада, Ukraina);
Lauri Hussar, Przewodniczący Parlamentu Estonii (Riigikogu, Estonia);
Daiga Mieriņa, Przewodnicząca Sejmu Łotwy (Saeima, Łotwa);
Annita Demetriou, Przewodnicząca Izby Reprezentantów Republiki Cypryjskiej (Βουλή των Αντιπροσώπων, Cypr);
Jussi Halla-aho, Przewodniczący Parlamentu Finlandii (Eduskunta, Finlandia);
Saulius Skvernelis, Przewodniczący Sejmu Litwy (Lietuvos Respublikos Seimas, Litwa);
Andreas Norlén, Przewodniczący Parlamentu Szwecji (Riksdag, Szwecja);
Claude Wiseler, Przewodniczący Izby Deputowanych Luksemburga (Chambre des Députés, Luksemburg);
Yaël Braun-Pivet, Przewodnicząca Zgromadzenia Narodowego Francji (Assemblée nationale, Francja);
José Pedro Aguiar-Branco, Przewodniczący Zgromadzenia Republiki Portugalii (Assembleia da República, Portugalia);
Elisa Spiropali, Przewodnicząca Zgromadzenia Albanii (Kuvendi i Shqipërisë, Albania);
Greg Fergus, Spiker Izby Gmin Kanady (House of Commons, Kanada);
Urszula Brzezińska-Hołownia, oficer Wojska Polskiego, pilot w stopniu porucznika (żona Szymona Hołowni);
Krystyna Hołownia, inżynier budownictwa (mama Szymona Hołowni);
Władysław Kosiniak-Kamysz, Wicepremier, Minister Obrony Narodowej;
Monika Rosa, posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej;
Żaneta Cwalina-Śliwowska, posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej;
Ewa Szymanowska, posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej;
Piotr Ibrahim Kalwas, powieściopisarz;
Marcin Prokop, publicysta i osobowość telewizyjna;
Przemek Staroń, nauczyciel i wykładowca.