Z mlekiem czy bez?
Mimo że istnieje wielu kawowych purystów, którzy nie tolerują picia kawy z dodatkami, to i tak może być ona przyrządzana na wiele różnych sposób, wedle indywidualnych preferencji. Dobrze smakuje w połączeniu z tonikiem, miodem, syropem klonowym czy kakao. Jednak najpopularniejszy towarzysz kawy to oczywiście mleko, a doskonały stopień jego spienienia nie jest zarezerwowany jedynie dla profesjonalistów. Idealnie spienione mleko można łatwo przygotować we własnym kuchennym zaciszu. Należy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach.
Na co zwrócić uwagę?
Mleczna pianka potrafi w wyjątkowy sposób urozmaicić klasyczną czarną kawę czy espresso. Wchodzi ona w skład licznych oryginalnych włoskich receptur parzenia kawy, jednak wiele osób unika etapu spieniania mleka, będąc w przekonaniu, że jest on trudny i czasochłonny. Nic bardziej mylnego. Zanim jednak przejdziemy do opisu metod tego procesu, warto zapoznać się z trzema podstawowymi zasadami, które zapewnią idealnie kremową konsystencję pianki.
Jakie są sposoby spieniania mleka?
W kawiarniach do spieniania mleka zazwyczaj używa się specjalnej dyszy spieniającej, która jest stałym elementem profesjonalnych ekspresów kolbowych. Gwarantuje ona świetny efekt, a w dodatku nie wymaga wcześniejszego podgrzania mleka, gdyż robi to za nas. Takie urządzenie w naszych domach to raczej rzadkość, większą popularnością cieszą się zwykłe ekspresy ciśnieniowe, które często wyposażone są w systemy spieniania mleka. Niestety, ich możliwości w tym zakresie nie zawsze są zadowalające, dlatego warto skorzystać z mniej oczywistych metod.
Niewiele osób wie, że świetnym domowym sposobem na spienienie mleka jest skorzystanie z French Pressu. W większości przypadków używamy go do parzenia kawy czy herbaty, natomiast spienione w nim mleko wcale nie odbiega zbytnio od tego, które dostajemy w naszej ulubionej kawiarni. Jak to zrobić? Zaczynamy od podgrzania mleka do odpowiedniej temperatury. Następnie ostrożnie przelewamy je do zaparzacza i zaczynamy energicznie ubijać do momentu, aż niemal podwoi swoją objętość. Na sam koniec warto kilkakrotnie stuknąć dnem naczynia o blat, aby pozbawić pianę zbędnych pęcherzyków powietrza.
Kolejny sposób za uzyskanie mlecznej pianki jest jeszcze prostszy. Wystarczy użyć pustego słoika, który z pewnością znajdzie się w każdej kuchni. Efekt może delikatnie odbiegać od tego z kawiarni, jednak przy odrobinie „wyrozumiałości” – z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zacznij oczywiście od podgrzania mleka, później przelej je do słoika, następnie zakręć i zacznij nim mocno potrząsać, aż do uzyskania satysfakcjonującego efektu. Pamiętaj, że mleko podczas spieniania podwoi swoją objętość, dlatego nie przekraczaj połowy pojemności naczynia.