Gotowe półprodukty – nie takie straszne jak je malują
Warzywa w puszkach, słoikach czy mrożonki to świetny sposób na skrócenie czasu spędzanego na gotowaniu. Wbrew powszechnemu przekonaniu, nie należy myśleć o nich jako o tych „mniej zdrowych”. W pełni sezonu najlepszym wyborem są oczywiście te świeże, jednak nie bój się korzystać także z tych mrożonych – mają takie same wartości odżywcze oraz są łatwo dostępne przez cały rok. Gdy nie masz czasu na mycie, obieranie i krojenie świeżych warzyw, sięgnij do zamrażalnika po paczkę różyczek brokuła albo gotowy mix warzywny. Mrożone owoce takie jak maliny czy mango możesz dodać do kolorowego smoothie, owsianki albo muffinek, dlatego warto mieć je w zanadrzu, aby szybko wzbogacić posiłki dzieci o smaczną porcję witamin.
Meal prep, czyli przygotowuj z wyprzedzeniem
Meal prep to system gotowania, który ma na celu skrócić czas, jaki spędzamy w kuchni. Jego główne założenie to poświęcenie kilku godzin jednego dnia, w trakcie których przygotowuje się posiłki na cały tydzień. Nie chodzi jednak o jedzenie codziennie tego samego, a mądre wykorzystywanie poszczególnych składników. W niedzielę możesz upiec mięso, które raz zjecie z ryżem i surówką na obiad, a przez kolejne dni będziesz dodawać je do sałatek, kanapek czy tortilli. Do „gotowania na zapas” doskonale sprawdzają się też dania jednogarnkowe jak curry czy gulasze, które można zamrozić lub zawekować i zawsze mieć gotowy posiłek w zanadrzu.
– Mięsa po obróbce termicznej nie powinno się przechowywać w lodówce dłużej niż 3-4 dni, podobnie jak sosy czy inne dania, w których jest jednym ze składników. Jeśli ugotowaliśmy za dużo najlepiej podzielić potrawę na porcje i zamrozić w szczelnych pojemnikach. Dzięki temu, będziemy mogli rozmrozić tylko tyle, ile faktycznie będziemy potrzebować w danym momencie. Co do samego rozmrażania – najlepiej pozostawić posiłek w lodówce na noc i wykorzystać go na drugi dzień, natomiast w wersji ekspresowej zawsze można posłużyć się mikrofalówką lub multicookerem – podpowiada Tomasz Strzelczyk.
Sprzęty przyspieszające gotowanie – ale jakie?
Sprawny przebieg gotowania zależy także w dużej mierze od sprzętów, z których korzystasz. Ostry nóż to obowiązkowy przedmiot w każdej kuchni, który znacząco przyspiesza pracę. Tępe narzędzie wydłuża czas krojenia warzyw i mięsa, a jego używanie może być naprawdę frustrujące. Niezbędne będą też porządna obieraczka i duża deska do krojenia, które zdecydowanie ułatwią przygotowanie dań. Oprócz standardowych akcesoriów kuchennych warto przyjrzeć się też bliżej urządzeniom, które ułatwią życie każdemu rodzicowi. W tym celu sprawdzą się różnego rodzaju sprzęty jak multicookery, roboty kuchenne czy urządzenia typu air fryer. W ich przypadku często wystarczy włożyć do naczynia składniki, wybrać program, a posiłek robi się praktycznie sam. Łatwość obsługi sprawi, że Twoja pociecha nie będzie mieć problemu z samodzielnym odgrzaniem obiadu, a nawet sama zechce przyrządzić prosty posiłek.
– W przypadku starszych dzieci warto nauczyć je korzystania z tego typu udogodnień – bez problemu odgrzeją w nich przygotowane wcześniej danie czy same upichcą coś prostego jak śniadaniowe zapiekanki. Należy wbić do miseczki jajka, rozbełtać je i doprawić solą oraz pieprzem, a następnie dodać do nich pokrojoną w kostkę chudą szynkę, paprykę i odrobinę szczypiorku – posiekanego drobno lub pociętego nożyczkami. Następnie trzeba wydrążyć z przekrojonych na pół bułek miąższ, zalać miksturą, oprószyć serem i zapiekać w air fryerze przez niecałe 10 minut – podpowiada Tomasz Strzelczyk (ODDASZFARTUCHA), twórca kanału YouTube, autor książek kulinarnych oraz ekspert marki Instant Pot.