Rewolucja w żywieniu dzieci. Zdrowa przekąska jak pełnowartościowy posiłek

Świadomość dotycząca znaczenia zdrowego odżywiania rośnie, dzięki czemu rodzice przykładają coraz większą wagę do odpowiedniego żywienia swoich dzieci. Troskę tę nie zawsze podzielają jednak producenci żywności, zalewając sklepowe półki produktami spożywczymi o niskiej wartości odżywczej, ubogie w witaminy i mikroelementy. Znalezienie takich, które zapewnią dziecku odpowiedni rozwój fizyczny oraz psychiczny staje się coraz większym wyzwaniem.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
superfoods

Naukowcy mówią wprost – nieodpowiednia ilość składników pokarmowych w diecie małego dziecka może trwale zmieniać metabolizm i przebieg procesów fizjologicznych, podnosząc ryzyko przewlekłych chorób niezakaźnych w kolejnych latach życia1. Szczególnie alarmujące są dane dotyczące niedoboru witaminy D3, które mogą prowadzić m. in. do problemów z układem kostnym, próchnicy zębów czy zaburzeń wzrostu. Ma on też wpływ na układ immunologiczny – dzieci z niskim poziomem tej witaminy częściej łapią infekcje.

Brak wartościowej żywności zmorą rodziców. Efektem problemy w rozwoju dzieci

Badania dowodzą, że duża część naszej populacji jest narażona na niedobór witaminy D3 i dawka rekomendowana dla populacji ogólnej może być niewystarczająca2. Podobnie jest z cynkiem, minerałem, którego niedobór może powodować zaburzenia rozwoju neurologicznego i motorycznego3. Dlatego też, by wspomóc prawidłowy rozwój dziecka i zapobiec chorobom wynikającym z jej niedoborów lekarze zalecają suplementację przez cały rok4. a najbardziej skuteczna, bezpieczna i efektywna jest ta oparta na naturalnych składnikach.

– Monotonna dieta oparta głównie na produktach pszennych, mlecznych i cukrze rafinowanym to problem, który prowadzi do niezbilansowanego spożycia składników odżywczych – ostrzega dietetyk kliniczna Marta Wcześniak. Ekspertka wskazuje na potrzebę edukacji rodziców i opiekunów oraz promocji zrównoważonych, różnorodnych diet dla dzieci, które wesprą ich zdrowie i prawidłowy rozwój. Wcześniak jest jedną z pomysłodawczyń produktu, który ma odpowiadać na te potrzeby i być rewolucją w żywieniu najmłodszych.

Zdrowe jak kuzu. Eksperci potwierdzają

Zdrowy Posiłek od HealthGuard KIDS – to przekąska na bazie liofilizowanych owoców i warzyw w formie kisielu lub budyniu, której skład opracowali specjaliści w zakresie dietetyki. Jednym z jej głównych składników jest kuzu, będące podstawą kuchni azjatyckiej i pierwszym wyborem w rozszerzaniu diety niemowlęcej. Korzeń tej rośliny ma niezwykłe właściwości wzbogacające dietę, jest źródłem magnezu, cynku i witaminy D3, a ze względu na właściwości żelujące jest wszechobecnym — i zdrowym — odpowiednikiem naszej skrobi ziemniaczanej.

Krzysztof Juszkiewicz, farmaceuta i dietetyk wymienia liczne prozdrowotne właściwości kuzu, która, dodawana do ciepłych pokarmów, może być jednym z czynników stojących za długowiecznością Azjatów. Pobudza ona układ odpornościowy, obniża zbyt wysoki poziom cukru we krwii, działa przeciwgorączkowo i przeciwbiegunkowo. – Ma też dużą zdolność do łagodzenia podrażnień i dolegliwości przewodu pokarmowego, a w szczególności żołądka. To bardzo pożądany element codziennej diety u dzieci – przekonuje ekspert.

Superżywność” już w sprzedaży

– Kuzu można stosować w postaci kapsułek, jednak uważam, że najlepszym sposobem jego przyjmowania jest przyrządzenie z niego kisielu. Jako dietetyk kliniczny i specjalista z dziedziny naturoterapii wiem, jak ciężko jest nakłonić dzieci do dobrego jakościowo i zbilansowanego posiłku – podkreśla Karolina Wielińska. Kuzu należy do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, której korzystny wpływ na jedną lub kilka funkcji organizmu ponad efekt odżywczy udokumentowano badaniami naukowymi.

Kuzu to pokarm z grupy tzw. superfoods, niezwykle bogatych w składniki odżywcze i mineralne, witaminy oraz antyoksydanty o korzystnym działaniu dla zdrowia. – Należą do niej zarówno egzotyczne jagody goji, jak i rodzima czarna porzeczka. Warto zapoznać się przynajmniej z kilkoma pozycjami w zestawieniu, aby wzbogacić dietę dziecka o zdrowe i w pełni naturalne produkty – podkreśla Agata Opiela, dietetyk i ekspert ds. żywienia. „Zdrowy Posiłek HealthGuard Kids” o smaku truskawkowym jest już dostępny w sprzedaży internetowej na stronie producenta marki.

Wsparcie dla rozwoju dzieci i dla mam

– To odpowiedź na wyzwania, z którymi codziennie mierzymy się jako mamy – mówi Amanda Postolska CEO HealthGuard by CancerFree i mama półtorarocznej Mii. Jak przekonuje, zapewnienie diety i przygotowanie posiłków zapewniającym dzieciom zdrowy rozwój jest trudne, szczególnie kiedy jesteśmy zajęte obowiązkami domowymi i pracą zawodową. – Wiem to z własnego doświadczenia. HealthGuard Kids jest rozwiązaniem tego problemu – to bogaty w witaminy i minerały produkt, który wspiera rozwój dziecka i ułatwia rodzicom dostarczanie dzieciom tego, co najlepsze, bez konieczności poświęcania dodatkowego czasu, którego przecież zawsze nam brakuje – wyjaśnia Postolska.

1 Gruszfeld D., Socha P., Niemirska A., Litwim M. Programowanie żywieniowe. Stand Med Pediatr 2011; 8: 885-888.

HealthGuard
HealthGuard to innowacyjny projekt oferujący profilaktykę zdrowotną, opartą o starannie wyselekcjonowane i bezpieczne suplementy od polskich producentów. Są one rekomendowane przez zespół ekspertów medycznych, w tym dietetyk kliniczną Martą Wcześniak, CTO spółkiHealthGuard by CancerFree. HealthGuard to też pierwszy w Polsce projekt poświęcony zapobieganiu chorobom onkologicznym.

Źródło:

HealthGuard, fot. HealthGuard