Proste pomysły na roślinne święta

Święta Bożego Narodzenia to czas radości, miłości i wspólnego dzielenia się posiłkami w gronie najbliższych. Choć tradycyjnie wiele potraw bożonarodzeniowych zawiera mięso, coraz więcej osób decyduje się na przygotowanie dań roślinnych. Przemyślane i kreatywne podejście do przygotowywania potraw pozwala cieszyć się smakiem tradycyjnych dań, nie rezygnując jednak z zasad weganizmu.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
kawior-z-baklazana-i-ziola

W Polsce wielu ludzi praktykuje post w dniu Wigilii, który tradycyjnie obejmuje wstrzemięźliwość od produktów odzwierzęcych. Wegańskie święta Bożego Narodzenia nie tylko respektują tę tradycję, ale również otwierają drzwi do nowych, smacznych i zdrowych kulinarnych doświadczeń.

Kultowe świąteczne dania w wersji 100% roślinnej

Wegański Bigos

Tradycyjny bigos można z łatwością przekształcić w wersję roślinną. Zamiast mięsa użyj podsmażonego wcześniej wędzonego tofu w formie skwarek, dodaj pieczonych warzyw, takich jak marchew, cebula i pieczarki, a także suszonych grzybów i śliwek. Dzięki temu będzie aromatyczny, odżywczy i pełny smaku umami.

Sałatka jarzynowa

Trudno wyobrazić sobie święta bez tego specjału. W wersji wegańskiej wystarczy użyć majonezu roślinnego zamiast tradycyjnego i pominąć w przepisie jajka. Do potrawy można dodać czarnej soli, tzw. kala namak. Ta tradycyjna indyjska przyprawa ma słony smak i charakterystyczny „jajeczny” zapach. Dodając ją, klasyczną sól użyj na końcu.

Pasztet

Wilgotny w środku, z chrupiącą skórką, łatwy do krojenia w plastry – taki powinien być idealny pasztet. Z powodzeniem przygotujesz go na bazie wyłącznie roślinnych składników. Użyj soczewicy i kaszy jaglanej oraz warzyw korzeniowych, takich jak seler i marchew. W zależności od swoich smakowych preferencji – dodaj suszoną śliwkę, żurawinę i orzechy lub suszone pomidory, dzięki którym pasztet zyska niezwykły aromat.

ciasteczka świąteczne
Fot. ProVeg

Kutia Wegańska

Kutię, czyli tradycyjne danie wigilijne, można przygotować bez miodu. Do ugotowanego pęczaku dodaj ulubione orzechy i bakalie, mak, odrobinę napoju roślinnego, a na koniec nieco słodkości – idealny będzie syrop z agawy, syrop klonowy lub inny słód. Pycha!

Dlaczego warto wybrać roślinne święta?

Wybierając roślinne potrawy na świąteczny stół nie tylko odkrywamy nowe smaki, ale również podejmujemy decyzje, mające pozytywny wpływ na naszą planetę. Zamienienie żywności pochodzenia zwierzęcego na roślinną może znacząco zmniejszyć nasz ślad węglowy, jednocześnie eliminując negatywny wpływ na dobrostan zwierząt. To nie tylko kulinarna przygoda, ale również aktywny wkład w budowanie zrównoważonego stylu życia. Dając przykład tym, którzy nas otaczają, inspirujemy ich do podejmowania bardziej ekologicznych decyzji.

Nie tylko w święta

Święta to czas, kiedy zaczynamy już myśleć o noworocznych postanowieniach. Często dotyczą one zmiany nawyków żywieniowych. Jednym z narzędzi, które mogą pomóc przy stawianiu pierwszych kroków w redukcji mięsa i nabiału jest bezpłatne wyzwanie Veggie Challenge. Podczas 30-dniowego, darmowego wyzwania online każdy uczestnik otrzymuje wsparcie w postaci wskazówek, ciekawostek, porad i przepisów, które ułatwią ograniczenie spożywania produktów odzwierzęcych lub rozpoczęcie przygody z dietą wegetariańską czy wegańską. Dodatkowym wsparciem jest dedykowana wyzwaniu aplikacja, dzięki której każdy uczestnik może na bieżąco śledzić swoje postępy i sprawdzać, jaki pozytywny wpływ na środowisko wywierają jego drobne zmiany. W aplikacji znajdują się również ciekawe pomysły na roślinne dania, możliwość układania jadłospisu oraz wygenerowania listy zakupów. Partnerem wyzwania Veggie Challenge są marki Alpro, Garden Gourmet i Violife.

ProVeg
Fundacja ProVeg jest międzynarodową organizacją podnoszącą świadomość żywieniową, która dąży do transformacji światowego systemu żywnościowego, poprzez zastąpienie konwencjonalnych produktów zwierzęcych, roślinnymi i komórkowymi alternatywami. Fundacja ProVeg współpracuje z międzynarodowymi decydentami, rządami, producentami żywności, inwestorami, mediami i opinią publiczną, aby pomóc światu przekształcić się w społeczeństwo i gospodarkę mniej zależne od hodowli zwierząt, a bardziej zrównoważone dla ludzi, zwierząt i planety. Fundacja ProVeg posiada status stałego obserwatora w UNFCCC, jest akredytowany przez UNEA i otrzymał nagrodę ONZ “Momentum for Change”. Fundacja ProVeg realizuje misję ProVeg International od 2017 r., poprzez upowszechnianie wśród polskiego społeczeństwa wiedzy na temat wpływu wyborów żywieniowych na zdrowie, środowisko, dobrostan zwierząt, a także jego roli w kontekście sprawiedliwości społecznej. W lutym 2020 r. została zarejestrowana osobna jednostka organizacyjna – “Fundacja ProVe

Źródło:

ProVeg