Przedświąteczne porządki, zakupy, a potem gotowanie i pieczenie, to w polskiej tradycji ważny element przygotowań do świąt. Kuchnia – najczęściej niewielka – staje się w tym czasie centrum zarządzania i musi sprostać wyzwaniom, które przed nami stają. Zanim zaczniemy przygotowanie potraw, zadbajmy o warunki pracy – uporządkujmy szafki, szuflady i blat, wyrzućmy zepsute sprzęty, oddajmy nieużywane naczynia i zaopatrzmy się w użyteczne akcesoria, które ułatwią nam pracę. Deski do krojenia, wkłady do szuflad, suszarki na naczynia, pojemniki do przechowywania, dozowniki do płynu czy wygodne kosze do segregowania odpadków dostępne w Leroy Merlin nie tylko ułatwią kuchenne czynności, ale też odmienią pomieszczenie, nadając mu świeży charakter.
Porządek w szafkach i szufladach
Gdy już usuniemy zbędne przedmioty z szafek i szuflad, a resztę uporządkujemy, warto spojrzeć na przestrzeń tzw. świeżym okiem. Dobrze zaplanowana ułatwi pracę w kuchni i oszczędzi nam wielu stresów. Do maksymalnego wykorzystania przestrzeni na przechowywanie przydadzą się wysuwane kosze i systemy cargo, różnego rodzaju wkłady do szuflad ułatwiające segregację kuchennych akcesoriów, pojemniki na żywność, haczyki mocowane wewnątrz szafek, itp. W czasie przedświątecznym docenimy je szczególnie – bo właśnie teraz robimy zapasy żywności sypkiej.
Niezastąpione relingi
Sprytne rozwiązania ułatwiające przechowywanie często używanych przedmiotów przydadzą się w każdej kuchni. Szczególnie sprawdzą się tam, gdzie jest mało miejsca. Relingi mocowane do ściany nad blatem roboczym, na których zawiesimy haczyki, pojemniki na zioła i przyprawy, uchwyty do ręczników papierowych, koszyczki itp., pozwolą oszczędzić miejsce na blacie. Równie efektywnie można wykorzystać przestrzeń pod półkami lub wiszącymi szafkami kuchennymi mocując metalowe listwy z haczykami, na których zaczepimy np. ażurowy koszyk na przybory kuchenne. Dzięki takim sprytnym rozwiązaniom mamy wszystko pod ręką, a jednocześnie „zwalniamy” cenne miejsce na blacie roboczym.
Użyteczne drobiazgi
Po pierwsze, warto posegregować akcesoria do gotowania i podawania potraw tematycznie. Po drugie, warto podzielić na te często używane, które musimy mieć pod ręką, oraz te wykorzystywane okazjonalnie. Po trzecie – najlepiej wybierać akcesoria wielofunkcyjne. Dozownik do płynu do zmywania z organizerem jest tego doskonałym przykładem. Z kolei produkty z jednej serii, czyli utrzymane w takiej samej stylistyce, będą do siebie pasować wizualnie i tworzyć wrażenie ładu w kuchennym wnętrzu. Pamiętajmy, że akcesoria kuchenne są też elementem dekoracyjnym, dlatego starajmy się, aby tworzyły harmonijną całość z pozostałymi elementami wyposażenia.
Śmieci dobrze posegregowane
Najczęściej segregujemy i przechowujemy odpady w kuchni. Niejednokrotnie mamy kłopot z wygodną organizacją przestrzeni na kosze. W okresie poprzedzającym Boże Narodzenie śmieci niestety przybywa, w związku ze wzmożoną aktywnością kulinarną, licznie zużywanymi opakowaniami, itd. Zawsze wybierajmy pojemniki dostosowane do wielkości pomieszczenia i naszych potrzeb – czyli do sposobu segregacji odpadów u zarządcy naszej nieruchomości, czy też firmy wywożącej nieczystości. Wygodnie jest mieć jeden kosz dzielony na różne frakcje: plastik, szkło i odpady zmieszane. Taki system oszczędza przestrzeń. W aneksach kuchennych sprawdzą się pojemniki zawieszane na ścianie lub na drzwiczkach szafki pod zlewozmywakiem. W dużych kuchniach warto wygospodarować na ten cel osobną szafkę. Nowoczesne pojemniki na odpady nie muszą być brzydkim wyposażeniem kuchni – wystarczy wybrać odpowiedni dla nas model oraz dopasować kolor i materiał, aby nie rzucał się w oczy, lecz stanowił neutralny element gospodarczy.
Akcesoria i produkty do wyposażenia kuchni są dostępne we wszystkich sklepach stacjonarnych Leroy Merlin oraz na www.leroymerlin.pl;