Kurkuma
Jest coraz popularniejszą przyprawą, która nie tylko może nadać złotego koloru naszym daniom, ale też wesprzeć naturalną odporność organizmu. Wszystko za sprawą zawartości kurkuminy – ma ona właściwości antyoksydacyjne, chroni więc komórki przed uszkodzeniem. Ta przyprawa działa również przeciwzapalnie i ogranicza niepohamowany wzrost komórek. Jeśli chcemy zwiększyć skuteczność kurkuminy, należy stosować ją jednocześnie z piperyną, która znajduje się np. w papryczce chilli i czarnym pieprzu.
Imbir – świeży i mielony
Imbir to nieodłączny składnik niejednej potrawy, używa się go powszechnie w wielu kuchniach świata. Ma nie tylko niepowtarzalny smak, ale może też dodać naszym daniom wielu walorów prozdrowotnych. Za sprawą zawartości seskwiterpenu wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Składnik ten pasuje do wielu dań, dlatego zawsze warto mieć go w zapasie w formie suszonej lub świeżego korzenia.
Cebula i czosnek
Te składniki są bardzo dobrze znane każdemu z nas. Dodatkowo ich właściwości często przewyższają inne, bardziej egzotyczne przyprawy i dodatki. Od pokoleń docenia się działanie antybakteryjne i antywirusowe czosnku i cebuli, co zawdzięczają allicynie. W tym miejscu warto zaznaczyć, że aby w pełni skorzystać z właściwości tej substancji, należy „uszkodzić” komórki czosnku, pozwalając na przemianę chemiczną z alliny w allicynę. Jak to zrobić? Chociażby przez wyciśnięcie czosnku przez praskę i odstawienie go na chwilę przed użyciem. Pamiętajmy, że nieco bardziej intensywne właściwości wykazują one na surowo, ale suszona cebula i czosnek również są zdrowym i smacznym dodatkiem do dań.
Kardamon
Kardamon jest często niedocenianą przyprawą. Ten pochodzący z Azji składnik doskonale komponuje się zarówno z daniami indyjskimi, jak i arabskimi. Wiola Lis z internetowego ekobazaru Arkana Smaku dodaje: „Z powodzeniem można dodać go też do herbaty lub grzanego wina. Stanowi bogate źródło cynku, który ma pozytywny wpływ na naszą odporność. Ponadto działa rozgrzewająco, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Niektórzy stosują go też jako skuteczny środek, który łagodzi objawy zapalenia dróg oddechowych”.
Cynamon
Cynamon jest znaną przyprawą, która może nadać ciekawego aromatu daniom i korzystnie wpłynąć na układ odpornościowy. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a za sprawą wysokiej zawartości polifenoli również ponadprzeciętne właściwości antyoksydacyjne. Antyoksydanty mają niezwykle pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy, szczególnie pod względem walki z wieloma patogenami i uszkodzonymi komórkami. Zawsze warto pamiętać o ich spożywaniu, szczególnie w okresie przeziębieniowym. Suszony cynamon można z powodzeniem dodać do owsianki, jaglanki, do śniadaniowych placuszków, jako dodatek do jogurtu, ciasta, naleśników lub tostów na słodko.
Ostra papryka
Wszystkie odmiany ostrej papryki zawierają dużo kapsaicyny, która ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Dotyczy to także pieprzu cayenne, chilli oraz habanero. Kapsaicyna wykazuje działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, naturalnie wzmacnia odporność. Nadaje też ostrego smaku tym przyprawom. Fani ostrych potraw dodają ostrą paprykę niemal do każdego dania na słono, ponieważ pasuje praktycznie do wszystkiego.
Pieprz czarny
Pieprz czarny to jedna z najbardziej popularnych i tym samym uniwersalnych przypraw. Prawie każda potrawa dzięki niemu może nabrać lepszego smaku. Pieprz wspiera też naszą odporność i rozgrzewa organizm. Gdy dopadnie nas przeziębienie czy infekcja wirusowa, może on znacząco złagodzić objawy zapalenia górnych dróg oddechowych. Specjalistka z Arkanów Smaku podsumowuje: „Dbanie o siebie i najbliższych zaczyna się na talerzu. Cieszmy się, że tak wiele naprawdę cennych składników korzystnych dla budowania odporności jest dostępnych na wyciągnięcie ręki! Pamiętajmy przy tym, aby zawsze wybierać produkty spożywcze dobrej jakości, bo to właśnie buduje nasze zdrowie”.