„Stół biesiadny to jedyne miejsce, gdzie człowiek nigdy nie zazna nudy przez pierwszą godzinę.” – wyjaśniał Francuz Anthelme Brillat-Savarin. Inny jego rodak, David Boulud dodawał, że funkcjonalną kuchnię trzeba planować wokół tego, co najważniejsze: jedzenia, radości i życia. Jak widać, odwieczna mądrość narodów jest zgodna z praktyką większości dzisiejszych architektów wnętrz. Kuchnia ma być funkcjonalna, duża i urządzona tak, by chciało się tam spędzać czas – wie-dzieli o tym już nasi przodkowie.
Słynny architekt Louis Sullivan twierdził, że forma zawsze musi wynikać z funkcji. Przy urządzaniu kuchni warto więc brać pod uwagę jak ma wyglądać w kuchni spędzanie czasu i odpowiednio zaplanować układ mebli, dobór materiałów i roz-wiązań. Tak, by ułatwiały codziennie wykonywane w niej czynności. – Projektowa-nie mebli kuchennych to proces bardzo złożony i wymagający wielu przemyśleń. Należy zwrócić uwagę na wiele aspektów, takich jak funkcjonalność, ergonomia, łatwa obsługa, estetyka i kolorystyka. Niezwykle ważne jest też stosowanie dobrej jakości materiałów i nowoczesnych rozwiązań. Dobrze zaprojektowania kuchnia będzie nam służyć przed wiele lat – przyznaje ekspert w dziedzinie projektowania wnętrz, Anna Dzierżanowska, dyrektor kreatywna w firmie Halupczok, będącej producentem mebli kuchennych premium na wymiar.
Funkcjonalna kuchnia – pamiętaj o złotych zasadach
Projektując funkcjonalną kuchnię, warto pamiętać o złotych zasadach. Pierwsza z nich mówi o tak zwanym roboczym trójkącie. To przestrzeń pomiędzy zlewem, lo-dówką i kuchenką. Czy to robiąc szybkie śniadanie, czy wykwintny obiad, klu-czowe jest sprawne poruszanie się pomiędzy tymi trzema strefami – zmywania, przechowywania i przygotowywania. Powinny znajdować się blisko siebie.
Szafki na zapasy i drobne sprzęty to także bardzo istotny element wymagający skrupulatnego planowania. Powinno ich być na tyle dużo, by można było przecho-wywać naczynia, garnki, sztućce czy produkty sypkie. Każde osobno i w odpo-wiednio zaplanowanym miejscu.
Ergonomia i funkcjonalność w jednym
Jeśli mieszkańców jest wielu, na tym etapie można pomyśleć o wydzieleniu spi-żarni lub przynajmniej osobnego regału na żywność, który sprytnie ukryć można w wysokiej szafie typu cargo. Zastąpić je mogą też dobrze zaprojektowane, pojemne korpusy szafek. Kluczowe jest odpowiednie rozmieszczenie szafek, a w nich na-czyń i innych kuchennych niezbędników. To niewątpliwie sztuka niełatwa. Powinny znajdować się blisko zlewu lub zmywarki, a jednocześnie wszystkie razem i być łatwo dostępne. To bardzo ułatwia nakrywanie do stołu i szybkie sprzątnięcie roz-gardiaszu po posiłku.
Zagadnienie, które wymaga uwagi to także segregacja. Do niedawna ten temat nie istniał, dziś w domu musi się znaleźć miejsce nawet na kilka koszy na różne odpadki. Właściciele przydomowych ogrodów zbierają też kompost. Zaplanowanie pokaźnej szafki pod zlewem czy schowka pozwoli na schludne i sprawne segre-gowanie śmieci. Z kolei dedykowane do segregacji systemy pozwolą w łatwy spo-sób być eko.
Warto także zaplanować strefę, w której można coś na szybko zjeść bez koniecz-ności nakrywania w jadalni czy salonie, np. wyspę kuchenną lub elementy z nią zintegrowane jak stolik kawowy bądź śniadaniowy. Praktyczne są również wysu-wane i rozkładane blaty.
Wszystkie wymienione rozwiązania warto wdrażać zgodnie z zasadami ergonomii oraz z poszanowaniem fizycznych możliwości i ograniczeń domowników. Tak, by ciągłe schylanie się, kucanie i sięganie wysoko nie męczyło – funkcjonalna kuchnia i zastosowane w niej nowoczesne rozwiązania pozwalają oszczędzać kręgosłup.
Funkcjonalna kuchnia z wyspą – użyteczność i design w jednym
Współczesne kuchnie renomowanych producentów pozwalają zaaranżować ku-chenną przestrzeń nie tylko według najnowszych trendów, ale także zgodnie z za-sadami ergonomii. Funkcjonalna kuchnia z wyspą, ze względu na praktyczny układ mebli, ułatwia zachować porządek i podnieść komfort użytkowania. Dzięki wyspie
zyskać można więcej miejsca do przechowywania, dodatkową powierzchnię robo-czą i dużo przestrzeni do gotowania. Wyspa kuchenna może stanowić idealne miejsce do odstawienia zakupów lub wyeksponowania roślin, książek kucharskich lub dekoracji. Funkcjonalna kuchnia może być jednocześnie designerska i odpo-wiadać na najważniejsze potrzeby domowników. To rozwiązanie niewątpliwie sprawdza się w pomieszczeniach o większym metrażu i w sytuacji, gdy kuchnia połączona jest z salonem. Wyspa kuchenna pomaga oddzielić strefę roboczą i strefę wypoczynku. Co w przypadku, gdy nie dysponujemy odpowiednich rozmia-rów pomieszczeniem?
Jak zachować funkcjonalność w małej kuchni?
Niewątpliwie stworzenie projektu małej kuchni wyposażonej w satysfakcjonującą ilość miejsca do przechowywania wymaga od projektanta doświadczenia i niekon-wencjonalnego podejścia do aranżacji. – W domach naszych Klientów mierzymy się bardzo często z pomieszczeniami o skomplikowanym układzie, dużą liczbą drzwi i okien, skosami, a także niewielką powierzchnią. Małe przestrzenie ku-chenne niewątpliwie stanowią projektowe wyzwanie, albowiem ich estetyka musi iść w parze w wysoką funkcjonalnością. Przestrzeń nowoczesna i kuchnia o nie-wielkich gabarytach nie muszą jednak wzajemnie się wykluczać. Wystarczy aran-żację wnętrza skonsultować z doświadczonym ekspertem, pozyskać pełnię wiedzy o możliwych rozwiązaniach, których nie brakuje i dobrać je indywidualnie wedle własnych potrzeb. W ten sposób stworzyć na niewielkiej przestrzeni wymarzoną kuchnię w ulubionym stylu. – zaznacza Anna Dzierżanowska z firmy Halupczok.
Sprytne rozwiązania w małej kuchni – tipy na projekt kuchni
Jak więc sprytnie podejść do tematu aranżacji małej przestrzeni kuchennej? Poja-wia się tutaj kilka możliwości. Przede wszystkim warto taką kuchnię zabudować szafkami do sufitu. Należy dokładnie to przemyśleć i w małej kuchni wykorzystać miejsce „pod sufitem” właśnie w tym celu. Wówczas szafki usytuowane wysoko służą do przechowywania sprzętów, po które sięgamy sporadycznie, kilka razy w roku. Z związku z takim układem mebli, dostępnych jest wiele systemów umożli-wiających obsługę wysokich szafek. Elektryczne systemy otwierania umożliwia-jące w łatwy sposób otwarcie i zamknięcie frontów meblowych, wysoko zawieszo-nych szafek to jedne z nich.
W dolnych kuchennych szafkach także można wykorzystać wiele systemów uła-twiających przechowywanie, które oferują producenci akcesoriów kuchennych. Systemy te pomagają w utrzymaniu porządku, a to kluczowe zadanie właściciela małej kuchni. Dominują tutaj zintegrowane z frontem meblowym półeczki, we-wnętrzne szuflady, czy kosze do segregacji odpadów.
Pozostaje jeszcze kwestia miejsca do spożywania posiłków. W tej kwestii paleta możliwości jest ogromna i zależy jedynie od pomysłowości i inwencji projektanta. Chowane blaty wysuwne i obrotowe, ale także stałe stoły i stoliki kawowe, zapro-jektowane w sprytny sposób. Wszystko to pozwala na to by nasza nowoczesna kuchnia o małych gabarytach nie ustępowała w niczym tym dużym